Да не се пие алкохол, когато се приемат антибиотици, е

...
Да не се пие алкохол, когато се приемат антибиотици, е
Коментари Харесай

Можем ли да пием алкохол, докато приемаме антибиотици?

Да не се пие алкохол, когато се одобряват антибиотици, е един от постоянно даваните препоръки от лекари, фармацевти и доброжелателни родственици в продължение на десетилетия. Оказва се, че тази възбрана има смисъл единствено за доста лимитирана група антибиотици и няма ясни доказателства за щета от сдържан банкет на алкохол, твърди академичното издание The Conversation.

Този мит е тръгнал от далечната 1950 година, когато пеницилинът стартира да навлиза в приложимост – като първото в действителност дейно лекуване за полово излъчени инфекции (ППИ).

Лекарите са били обезпокоени, че хората са по-склонни да подхващат рисковано полово държание в нетрезво положение и по този начин да обезсмислят скъпоструващото лекуване с новото тогава чудодейно лекарство. Така че пациентите са били посъветвани да се въздържат от алкохол, до момента в който трае лекуването.

Съветът, че не би трябвало да пиете алкохол, до момента в който приемате антибиотици, важи за една дребна група антиинфекциозни медикаменти като метронидазол (Flagyl, Metronide или Metrogyl), тинидазол (Fasigyn или Simplotan) и сулфаметоксазол / триметоприм (Bactrim, Co-тримоксазол ). Тези медикаменти блокират един от основните пътища за асимилиране на алкохола и предизвикват бързо струпване на вещество, наречено ацеталдехид, което е отговорно за доста от неприятните резултати на махмурлука. Ако сте приели някое от изброените медикаменти, може да ви прилошее или да ви се доповръща даже след една чаша бира.

Но тези антиинфекциозни медикаменти имат много профилирано приложение – за лекуване на инфекции, породени от нечиста питейна вода или глисти, да вземем за пример, и естествено, вашият доктор би трябвало, когато ви предписва тези медикаменти, да ви изясни за евентуалната нежелана реакция.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР