Да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които

...
Да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които
Коментари Харесай

ДАНС с писмо до ЦИК: Да не се използват IT експертите на ПП и ДБ за предстоящите избори

Да не се употребяват IT специалистите за идните избори, които до момента са работили с машините по цивилен контракти с ЦИК е предложила Държавната организация “Национална сигурност ” (ДАНС), научи “Труд ” от свои източници в организацията.

От ДАНС са предизвестили ЦИК с писмо, че присъединяване на въпросните компютърни експерти основава сериозен риск от компрометиране на изборния развой.

Писмото е получено в ЦИК в понеделник вечерта - на 22 август.

На 16 август “Труд ” разгласява просторен материал със заглавие: “Машините си имат партия ”, в който се оповестява, че IT-експерти, свързани с Политическа партия и Демократична България, назначава ЦИК, с цел да конфигурират софтуера на машините за изборите.

 

Източници на “Труд ” от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че обявата ни е провокирала извънредно внимание измежду сътрудници на ДАНС, които са създали изследване на изнесените обстоятелства и на 22 август са изпратили писмо на ЦИК с констатации за рисковете, които би основало назначението на подвластните от партийни ползи IT-експерти, които вземат участие в генерирането на изходния ключ за машините, както и в параметрирането им - т. е. в инсталирането на демоверсия на електронна бюлетина. Любопитна детайлност е, че за образованието на въпросните компютърни експерти са платени 150 000 лева

От някогашни членове на ЦИК “Труд ” научи, че до 2019 година за пробния машинен избор от комисията са употребили трима професори - двама от Софийския университет и един от Българска академия на науките. След това имало лобиране от членове на Министерския съвет и на хора от ЦИК да се вземат млади специалисти и тихомълком били промушени хора, свързани основно с “Да, България ” и самодейността “Правосъдие за всеки ”.

 

Скандалът за партийните обвързаности на наетите по цивилен контракти от ЦИК нови компютърни експерти гръмна предходната година, през лятото поради Атанас Шарков.

Оказа се, че е бил консултант на Стефан Янев в качеството му на длъжностен министър председател, а по-късно бе и в Инициативния комитет на Лозан Панов, който го издигна за кандидат-президент.

Шарков самичък напусна ЦИК, само че предложи един от фирмените си съдружници - Пламен Желязков (двамата са съдружници в “Омега мениджмънт ” АД).

 

Другите двама предложени по същата линия и взети по цивилен контракти да работят за ЦИК са Александър Кирков и Тодор Цолов. Цолов е имал контракт и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в чиновник на Дирекция “Вътрешна сигурност ”. Същата се чака да е кандидат-депутат от “Продължаваме смяната ”.

С ЦИК цивилен контракт е имал и Александър Александров, който е шеф в компанията “Таксистарс ”, в която работи с Пламен Желязов. Александров е съучастник в друга компания с брата на Атанас Шарков - Александър. Още един деен симпатизант на Демократична България - Николай Цонев е бил в договорни връзки с ЦИК.

За членовете на ЦИК тематиката с писмото на ДАНС се оказа деликатна и нежелана за коментар. В сряда министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е направил предложение комисията да употребява преподаватели от вузовете, в които има факултети по информатика. В ЦИК към този момент правели описи на такива преподаватели.

Юристи, които наблюдават проблемите към машинното гласоподаване, разясниха пред “Труд ” че инцидентният принцип на разпределение на делата е направил Лозан Панов, докладчик във Върховен административен съд по жалбата на Демократична България против решение на ЦИК от 16 август.

 

От Демократична България упорстват да се подсигурява, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат цялостен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласоподаване, както повелява Изборният кодекс.

Главният прокурор Иван Гешев на работна среща в ЦИК
Общи екипи на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са записани в Изборния кодекс
“Честността на изборите е от подготвеност на разнообразни институции, никоя институция не е мощна, в случай че е сама. Прокуратурата ще извърши своята част от работата, която е от нейна подготвеност, а това е - битката с така наречен изборни закононарушения ”.

 

Това сподели през вчерашния ден основният прокурор Иван Гешев. Той и заместниците му имаха работна среща с представители на ЦИК, на която са декларирали, че магистратите са подготвени да си взаимодействат с комисията в границите на законовите им пълномощия.

Както писа “Труд ”, прокуратурата предложи на Министерство на вътрешните работи и ДАНС още веднъж да работят дружно в Национално междуведомствено звено, каквото съществуваше до предходната година, когато Бойко Рашков отхвърли присъединяване на Министерство на вътрешните работи. В сряда служебният вътрешен министър Демерджиев също отхвърли, като се стимулира с Изборния кодекс и продължи неприятната традиция на предшественика си Бойко Рашков.

“Няма да разясня служебния вътрешен министър, наредбите на Изборния кодекс са безапелационни, а и в последна сметка, в случай че прочетете деликатно мнението на Министерство на вътрешните работи, то е, че не би трябвало да се издава взаимна заповед, само че не и че не може да се реализира такова взаимоотношение. Такива общи екипи (щабове), както е записано в законовото определение, са категорично планувани в Изборния кодекс. Не виждам някакъв проблем да съществуват със заповед или без заповед, значимото е да се прави работа в полза на българските жители ”, добави Гешев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР