Да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които

...
Да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които
Коментари Харесай

ДАНС иска смяна на IT-експертите за машините


Да не се употребяват IT специалистите за идните избори, които до момента са работили с машините по цивилен контракти с ЦИК е предложила Държавната организация “Национална сигурност ” (ДАНС), твърди “Труд ”, като се базира на източници в организацията.

От ДАНС са предизвестили ЦИК с писмо, че присъединяване на въпросните компютърни експерти основава сериозен риск от компрометиране на изборния развой. Писмото е получено в ЦИК в понеделник вечерта – на 22 август.

На 16 август “Труд ” разгласява просторен материал със заглавие: “Машините си имат партия ”, в който се оповестява, че IT-експерти, свързани с Политическа партия и Демократична България, назначава ЦИК, с цел да конфигурират софтуера на машините за изборите. Източници на “Труд ” от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че обявата ни е провокирала извънредно внимание измежду сътрудници на ДАНС, които са създали изследване на изнесените обстоятелства и на 22 август са изпратили писмо на ЦИК с констатации за рисковете, които би основало назначението на подвластните от партийни ползи IT-експерти, които вземат участие в генерирането на изходния ключ за машините, както и в параметрирането им – т. е. в инсталирането на демоверсия на електронна бюлетина. Любопитна детайлност е, че за образованието на въпросните компютърни експерти са платени 150 000 лева

От някогашни членове на ЦИК “Труд ” научи, че до 2019 година за пробния машинен избор от комисията са употребили трима професори – двама от Софийския университет и един от Българска академия на науките. След това имало лобиране от членове на Министерския съвет и на хора от ЦИК да се вземат млади специалисти и тихомълком били промушени хора, свързани основно с “Да, България ” и самодейността “Правосъдие за всеки ”.

Скандалът за партийните обвързаности на наетите по цивилен контракти от ЦИК нови компютърни експерти гръмна предходната година, през лятото поради Атанас Шарков. Оказа се, че е бил консултант на Стефан Янев в качеството му на длъжностен министър председател, а по-късно бе и в Инициативния комитет на Лозан Панов, който го издигна за кандидат-президент. Шарков самичък напусна ЦИК, само че предложи един от фирмените си съдружници – Пламен Желязков (двамата са съдружници в “Омега мениджмънт ” АД). Другите двама предложени по същата линия и взети по цивилен контракти да работят за ЦИК са Александър Кирков и Тодор Цолов. Цолов е имал контракт и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в чиновник на Дирекция “Вътрешна сигурност ”. Същата се чака да е кандидат-депутат от “Продължаваме смяната ”.

С ЦИК цивилен контракт е имал и Александър Александров, който е шеф в компанията “Таксистарс ”, в която работи с Пламен Желязов. Александров е съучастник в друга компания с брата на Атанас Шарков – Александър. Още един деен симпатизант на Демократична България – Николай Цонев е бил в договорни връзки с ЦИК.

За членовете на ЦИК тематиката с писмото на ДАНС се оказа деликатна и нежелана за коментар. В сряда министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е направил предложение комисията да употребява преподаватели от вузовете, в които има факултети по информатика. В ЦИК към този момент правели описи на такива преподаватели.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР