Да не броим фурмите, а медиите да проследят как се

...
Да не броим фурмите, а медиите да проследят как се
Коментари Харесай

Караниколов: Да не броим фурмите от ОАЕ, ще отидат за нуждаещи се

" Да не броим фурмите, а медиите да проследят по какъв начин се дават на хората в потребност ", прикани министърът на стопанската система Емил Караниколов пред бТВ в четвъртък вечерта във връзка въпроси за странния бартер български храни и зеленчуци против фурми от Обединените арабски емирство (ОАЕ) и защитни средства за битка с ковид.

На 13 април шефът на щаба за битка с Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски разгласи за получени 15 тона медицински консумативи от ОАЕ, против изнесени 32 тона български храни. Същата информация бе публично публикувана от Министерския съвет с обяснението, че пратката е съпроводена от Караниколов. На формалния си уебсайт българското консулство в Дубай обаче разгласи, че изнесените от компаниите " Интръст " на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и " Градус " са 20 тона, а не 32. Пратката от ОАЕ също се оказа надалеч по-малка от оповестеното и най-вече от фурми. По последни данни на БЧК, в чиито хранилища край София са изпратените артикули от ОАЕ, става въпрос за 9 тона.

В четвъртък трябваше да се извърши претегляне на доставката от Абу Даби, само че към момента публично не се знае какви са точните количества и тегло на изпратените фурми, маски и дезинфектанти. Не се оповестява и цената на двете колета и каква е ориста на разменените артикули. Посочено бе, че полетите на двата самолета с български зеленчуци, месо и млечни артикули са за сметка на двете български компании.

Караниколов изясни, че бартерът е резултат на почнали преди две години невиждани търговски диалози български артикули да влязат на пазара на ОАЕ.

" Две компании от България и такива от ОАЕ си предоставиха артикули в поддръжка в изискванията на ковид, а моята работа бе да се срещна с министъра и да обсъдим обстановката с епидемията ", сподели икономическият министър. По думите му бизнесът от ОАЕ имал интерес към активността на " София тех парк ", само че не даде никакви детайлности по тематиката.

Караниколов изясни, че отиването му в Абу Даби било знак, че взаимната работа ще продължи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР