Да направим кошница с необходими продукти, чиято цена да не

...
Да направим кошница с необходими продукти, чиято цена да не
Коментари Харесай

Икономистът Каракачанов измисли плановата икономика

Да създадем кошница с нужни артикули, чиято цена да не може да е по-висока от избрана ставка за облага. Тази " гениална " концепция роди главата на военния министър Красимир Каракачанов. А продуктите, които би трябвало да влизат в кошницата на Каракачанов, са самун, кисело и прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители.
Идеята е толкоз малоумна, че мъчно може да бъде даже осмята. Но да не се окайвам от многото материал за обработка.
Да стартираме по този начин – а за какво не зехтин от български производители? Той не е ли по-полезен, по-здравословен? Защо не бензин и дизел? Те не ни ли трябват, с цел да идем до магазина за стоките от първа нужда? И дори несъмнено цената на тези артикули ще стане по-ниска при по-евтини горива?
Продължаваме – какъв брой ще е ставката? Процентче? 10, както беше при починалия Александър Божков? Или към 80, както е по сегашните ставки в публичните поръчки? Инфлацията ще я регистрира ли господин военният министър, който чудно за какво не си гледа личния бранш, където дори не може да похарчи бюджета за учения, защото не останаха фрагменти. Ако толкоз не знае какво да ги прави тези пари, да ги връща в бюджета – ще отидат за други, по-полезни действия.
Предложението на Каракачанов не е нищо повече от планова стопанска система. Докъде я докарахаме с плановата стопанска система може всеки да прочете в учебниците по история - всичко ново е добре забравено остаряло, а това на политическия воевода сътрудник Иван дори не е забравено. Но с изключение на популизъм, това предложение демонстрира и друго – че това държавно управление и това ръководство нямат желание и най-вероятно (оставям 0,1% да имат някакъв мозък в главата) не знаят по какъв начин да стартират и създадат качествена стъпка към единственото избавление – повишение на приходите! Не приказвам да вдигнем заплатите на чистачките, секретарките и блюдолизците-чиновници, които не създават никакъв артикул. Говоря за приходите в частния бранш – този, който основава богатства и от който страната взема, с цел да поддържа ред, с който да се преценяват всички, тъй че да не става като в оставена на самотек детска градина – Иванчо е по-як от Гошко и с един пестник му взема камиончето.
Само че ръководещата мафиотска класа в България не желае и да чува за ред. Не може да живее без да притиска тези, които в действителност биха дръпнали страната и целия народ напред. Защото е такава – класа от паразити. Същества, които не умеят да правят нищо и ги мързи да се научат, защото си живеят чудесно на непознат тил. Парадоксът обаче е, че паразитите се нуждаят от гостоприемници. Ако гостоприемниците умрат, паразитите също ще умрат.
Да се основат условия за действителна пазарна стопанска система, без властови подкрепи на избрани хора и без изнудването на същите тези хора, когато на властта ѝ потрябва нещо или шапката ѝ се е накривила. Има ли същинска пазарна конкуренция, тогава цените ще отидат надолу – тъй като потребителите ще гледат само най-хубавото. Ако няма, на пазара остава един състезател, най-вече стеснен кръг и тогава потребителите са принудени да отидат при тях. И никакви тъпотии като държавно ограничение на облагата не работят – тъй като в последна сметка една стока коства толкоз, колкото са разноските по основаването ѝ. Щом в тези разноски влезе и държавен рекет, тя ще се оскъпява, няма да поевтинява, а това води по пътя на банкрута. Толкова е просто и толкоз – комплицирано за нашите пишман-държавници. Или както сподели ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер преди време, когато още не го мъчеше толкоз ишиаса: " Всички знаем какво би трябвало да създадем, само че не знаем по какъв начин да ни преизберат откакто го създадем "!
п.п. И апропо няма да е неприятно сътрудник Иван, който схваща от всичко, да разяснява за какво още не почваме договаряния с " Газпром " след съглашението сред съветската компания и Европейска комисия, че руснаците са надписвали газовите сметки за пет европейски страни, в това число България, което разрешава търсене на обезщетения? Защото в този момент хлябът нараства с главен мотив по-скъпи енергоносители, а токът нараства с главен мотив по-скъп газ и по-скъп петро (руски нефт, " Уралс " ). Ну, хорошо?!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР