Да направим децата си по-умни – това е задача, която

...
Да направим децата си по-умни – това е задача, която
Коментари Харесай

Как да помогнем на децата да станат по-умни - 10 идеи от Ерик Бейкър

Да създадем децата си по-умни – това е задача, която на пръв взор звучи парадоксално. Как бихме могли, откакто интелектът е в огромна степен естествена даденост и зависи от социокултурната среда, която пък не можем на 100% да избираме и контролираме?!

Можем обаче да създадем себе си по-щастливи хора, а оттова да създадем такива и децата си. Това е изцяло в нашите благоприятни условия. Но можем ли да създадем децата си по-умни?

Според Ерик Бейкър - създател от уеб страницата на американското списание The Week, можем. Той посвещава материал на тематиката, цитирайки редица педагогичен, психически и други научни проучвания и опити от Съединени американски щати и света.

Бейкър предлага 10 хрумвания, които ще ни оказват помощ да го сторим. На въпроса " Как да направя децата си по-умни? ", той дава отговор със следното:

1. Запишете ги на музикални уроци. Множество изследвания, в това число на Северозападния университет в Иванстън, Илинойс, демонстрират, че музикалното образование прави учениците по-успешни в класната стая. То работи " поумняващо " освен на децата, само че и на хората от всички възрасти. С него даже могат да се понижат резултатите от остаряването при възрастните хора.

2. Приемете, че е мит изказванието, че децата, които обичат да спортуват, стават по-глупави. Германско проучване от 2007 година демонстрира, че хората учат нови думи от непознат език 20% по-бързо след физически извършения, в сравнение с преди тях. Една тримесечна стратегия за физическа интензивност може да ускори кръвообращението в тази част на мозъка, която дава отговор за паметта и ученето, с 30%. Ето за какво децата, които спортуват постоянно, постоянно имат по-силен разум.

3. Не четете на децата си, а четете с тях . Не е задоволително те просто да гледат в картинките на книгата, до момента в който вие им четете от нея.

4. Осигурявайте им тишина и успокоение, с цел да се наспиват. Пропускането на 1 час сън нощем може да трансформира мозъка на шестокласник в разум на четвъртокласник. Има връзка сред оценките в учебно заведение и междинната доза сън.

5. Като ги научите на самодисциплина, тъй като IQ-то няма особена стойност без нея . Самодисциплината дефинира кой ще бъде сполучлив в живота. Потвърждават го редица създатели на книги и научни проучвания от поведенческата логика на психиката.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР