Да набереш 5,3 млрд. долара финансиране и после да те

...
Да набереш 5,3 млрд. долара финансиране и после да те
Коментари Харесай

30 под 30 на Forbes: Бъдещи лидери... или затворници

Да набереш 5,3 милиарда $ финансиране и след това да те проверяват, арестуват и съдят за измами в размер на 18,5 милиарда $ - това съумяха групово да създадат участниците в влиятелната годишна ранглиста на списание Forbes 30 Under 30 ( " 30 под 30 " ) за млади бизнесмени. Изчислението е на софтуерния вложител Крис Бакий и идва на фона следващия случай с обещаващ бизнес гений, който се оказва по-вещ в измамите.

Контекст : 30 Under 30 се появява през 2011 година като отговор на самодейността на списание Fortune 40 Under 40, в която от 1999 година до 2003 година просто се класират по персонално благосъстояние най-успешните по време на Dot Com взрива, а при повторния старт през 2009 година към този момент се появяват и спомагателни измерители, посредством които в нея влизат и редица звезди.
 Влад Тенев влезе в листата на Forbes за най-богатите хора в света
Първият български милиардер, който влезе в класацията на Forbes за най-богатите хора

Той се подрежда измежду най-младите милиардери с чисто положение от $1 милиард

30 Under 30 в Съединени американски щати има 20 подкатегории с по 30 позиции всяка и е измежду главните източници на доход за медията посредством трафик към уеб страниците ѝ, специфични планове с рекламодатели, както и посредством извънредни платени събития. Класирането се прави от редакторите на списанието, както и от специалисти от разнообразни промишлености.

Много от притежателите на лиценза на списанието провеждат сходни ранглисти.

Какво се случи : През предходната седмица със съществено обвиняване се снабди 31-годишната Чарли Джавис . Тя влезе в 30 Under 30 през 2019 година като основател на платформата Frank, предопределена да оказва помощ на студентите при намирането на финансиране за образованието им, по личните ѝ думи " Amazon за висшето обучение ". Отново по думите ѝ - с " над 5 млн. учащи от над 6000 колежа "

Проектът е толкоз сполучлив, че през 2021 година банката JPMorgan Chase купува уеб страницата против 175 млн. $. Малко по-късно обаче се оказва, че всичко е било една огромна неистина. Frank имат единствено 300 000 консуматори, а Джавис е наела специалист по данните, който да сътвори още милиони несъществуващи ползватели и по-късно е фалшифицирала документи.
 JPMorgan получи торби с камъни, вместо поръчан никел за 1,3 милиона $
JPMorgan получи торби с камъни, вместо поръчан никел за 1,3 милиона $

Случаят беше разгласен от Лондонската борса за метали предходната седмица

Банката затваря уеб страницата и дава създателката му на прокурор. Сега Джавис е застрашена от до 30 години затвор поради дейностите си.

Детайли : Класацията 30 Under 30 през годините е давала платформа и на лица от бизнеса и технологиите, които по-късно са се оказвали забъркани в противозаконни практики.

През 2012 година там е Мартин Шкрели , по-известен като Pharma Bro. През 2015 година като изпълнителен шеф на фармацевтичнаа компания Turing Pharmaceuticals той наду цената на продавано с рецепта лекарство от 13,50 $ на 750 $. За едно хапче.
 Как цената на това лекарство против СПИН скочи с 5000 %?
Как цената на това лекарство против СПИН скочи с 5000 %?

Вижте повода

Шкрели получи 7-годишна присъда поради машинация на вложители във фонд, който е управлявал преди този момент. Освен това към този момент има доживотна възбрана да работи във фармацевтичната промишленост. Вече е отвън пандиза и предлага капиталови препоръки...

През 2021 година Forbes включиха в класацията си Сам Банкман-Фрид от криптоборсата FTX. По това време светът беше крипто и ексцентричният " ефикасен човеколюбец " получи международна популярност за себе си и за компанията си. Година по-късно в класацията влезе и изпълнителният шеф на капиталовия фонд Alameda Research Каролин Елисън.
 Шефът на банкрутиралата FTX: имам единствено $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата
Шефът на банкрутиралата FTX: имам единствено $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата

По думите му " всичко ", което е имал, е обвързвано с към този момент банкрутиралата компания

Около половин година по-късно се оказа, че FTX е била употребена от своя основател като персонална касичка и е вложил в разнообразни планове (и политически кампании) с парите на вложителите. Сривът на криптовалутите извади всичко това на показ и FTX се срина дружно с парите на тези, които бяха повярвали в Банкман-Фрид. Сега той е с куп обвинявания, които могат да му докарат трицифрена присъда. Наказание чака и Елисън, която оказва помощ на следствието.

Извън формалната ранглиста, само че със солидно присъединяване в ориентирани към същата публика акции и събития са наказаната на 11 години затвор Елизабет Холмс от компанията за кръвни проби Theranos и Тревър Милтън от компанията за камиони с различно задвижване Nikola.
 Някогашната най-млада милиардерка Елизабет Холмс беше приета за отговорна в машинация
Някогашната най-млада милиардерка Елизабет Холмс беше приета за отговорна в машинация

Във връзка с компанията й за кръвни проби Theranos

Холмс влиза за 11 години в пандиза поради машинация по отношение на вложителите в компанията ѝ, само че преди да избухне абсурда получи дори специфичната премия на Forbes за достижения преди 30-годишна възраст. Милтън беше приет за отговорен по обвиняване в машинация и ще научи присъдата си през юни, откакто стана ясно, че камионът на Nikola не е можел да се движи на личен ход дори за промоционалното си видео, с което привличаше вложители. По-рано Forbes отразяваше ласкаво и него.

" Сложна машинация ". Акциите на Nikola потънаха след сразяващ отчет

Hindenburg Research изобличиха редица лъжливи изказвания на компанията и създателят ѝ

Защо става по този начин : Нека приемем, че интернационалното бизнес списание не реди класациите си съгласно това кой какъв брой ще си заплати. В доста случаи днешните измамници в действителност през вчерашния ден са били младежи с положителни хрумвания за решаването на действителни проблеми - като търсенето на студентски заем, бавните, скъпи и комплицирани финансови интервенции или замърсяването на природата от превоза.

Проблемът е, че триумфът във допустимо ранна възраст доста елементарно може да се трансформира във фиксидея, която би трябвало да се реализира непременно, акцентира " " в собствен материал. Не всички хора с капацитет съумяват да го разпрострат - както в спорта доста първенци в младежка възраст имат скромни спортни кариери по-късно, по този начин и в бизнеса това, че си вундеркинд не подсигурява, че ще постигнеш комбинацията от неизменност, автентичност, получена поддръжка и шанс, с цел да станеш в действителност огромен.
 От фантазия за личен остров до епична финансова машинация: Филм споделя по какъв начин Ружа Игнатова се трансформира в криптокралица
От фантазия за личен остров до епична финансова машинация: Филм споделя по какъв начин Ружа Игнатова се трансформира в криптокралица

Филмът разказва историята на подправената криптовалута и нейния харизматичен създател

Така някои млади бизнесмени се поддават на изкушението да излязат отвън рамките на законното за да " напомпат " своите планове. Рано или късно, обаче, истината става ясно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР