Да мислиш означава да си жив. И все пак не

...
Да мислиш означава да си жив. И все пак не
Коментари Харесай

Мислили ли сте, че сте мъртви? Това е рядко, но много сериозно медицинско състояние

Да мислиш значи да си жив. И въпреки всичко не всеки, който мисли, е склонен с този фамозен труизъм на Декарт.

Някои хора с рядко невропсихично разстройство, известно като синдром на Котард, просто не могат да осъзнаят своето битие.

Често хората, страдащи от синдрома на Котард, мислят, че са ходещи трупове. Други пък се считат за духове без тела, които ще живеят постоянно.

Thinking You Are Dead Is a Rare But Serious Medical Condition
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Независимо от съответните разновидности, пациентите със синдрома на Котар претърпяват надълбоко изкривена действителност, в която отхвърлят съществуването на телата си и ежедневните си потребности.

Често срещана последица е спиране на храненето.

В един от случаите жена на междинна възраст с анамнеза за тревога и неуравновесеност стартира да изпитва нихилистични заблуди. Тя почнала да споделя неща като: " Аз съм мъртва " . След това спряла да се храни и отказала да приема медикаменти.

Друг случай включва 49-годишен мъж, който престанал да се грижи за телесното си благоденствие и почнал да раздава движимостите си.

Той отказвал да се храни и считал, че има зли хора, които желаят да го убият. Седмица откакто бил признат в болница, пациентът споделил на лекарите, че към този момент е мъртъв и че " стомахът му не работи, черният му дроб е разкапан, мозъкът му е неподвижен, а на лицето му липсва кръв ".

Той останал имобилен в леглото си и твърдял, че чува гласове, които му споделят, че е демон.

Понастоящем в научната литература съществуват към стотина сходни случая.

Първият регистриран случай датира от 1880 година, когато френският невролог Жул Котард разказва нов тип меланхолия, характеризираща се с " тревожна потиснатост, хрумвания за проклинание или отменяне, безмилостност към болежка, заблуди за небитие на личното тяло и заблуди за величие ".

Cotard’s syndrome is a relatively rare condition that was first described by Dr. Jules Cotard in 1882. Cotard’s syndrome comprises any one of a series of delusions that range from a belief that one has lost organs, blood, or body parts to insisting that one has lost one’s soul or…
— Dr Pooja Garg (@poojagarg1111)
Пациентката, която той разказва, е 43-годишна жена, която твърдяла, че няма мозък, нерви, корем и даже душа.

Тя също избягвала да се храни, тъй като се считала за безконечна.

Няколко седмици откакто лекарите ѝ предписали арипипразол - лекарство, употребявано за лекуване на шизофрения, признаците ѝ посочили усъвършенстване.

Днес някои учени подозират, че заболяването на Котард може да не е настрана заболяване, а признак на съществени проблеми като биполярно разстройство, шизофрения, меланхолия или история на приложимост на опиати или припадъци.

През 2018 година обзор на заболяването на Котард откри, че трима от четирима пациенти, които настояват, че умират, са имали усещането, че вируси или буболечки ги изяждат от вътрешната страна на открито.

Един 35-годишен пациент считал, че усеща червеи в мозъка си.

Друг пациент попитал лекарите си: " Защо би трябвало да хапвам, когато към този момент съм мъртъв? ".

И до през днешния ден не се знае съвсем нищо за синдрома на Котард или за какво признаците му се припокриват с други здравословни положения.

Прегледът на литературата за Котард демонстрира, че близо 90 % от пациентите имат депресивни признаци, а 65 % - тревога. Една част от тях оповестяват за слухови или зрителни халюцинации.

Cotard's syndrome
This disorder makes people think that they are dead.
— FactsPidia (@factspidia)
Добрата вест обаче е, че тези ужасяващи признаци могат да бъдат дейно лекувани.

Антипсихотиците, антидепресантите, психотерапията и даже електроконвулсивната терапия са типични лечения, които могат да дадат позитивни резултати.

В най-хубавия случай пациентите със синдрома на Котард могат да се измъкнат от изкривената си действителност единствено за две седмици медикаментозна терапия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР