Да кажете Не и това да не доведе до нищо

...
Да кажете Не и това да не доведе до нищо
Коментари Харесай

Как да кажете Не на работно място без да засегнете никой?

Да кажете " Не " и това да не докара до нищо отрицателно за вас си е цяло изкуство, изключително в професионален проект. Независимо дали би трябвало да кажете " Не " на сътрудник, на директния си началник или на шефа си, първо би трябвало да се научите на някои тънкости.

 
 Проявете интерес
Навярно ви се желае мигновено да кажете " Не ", когато някой желае от вас нещо, само че по-хитро е да запазите хладнокръвие и преди безапелационното " Не " да деянията интерес. Попитайте защо тъкмо става въпрос, поискайте детайлности, попитайте какво се чака от вас, какви са крайните периоди. Време е за умислен взор, известно безмълвие, съмнение и едвам тогава може да кажете нещо от сорта на " по-скоро няма да може да стане, само че... " и в случай че сте в положение дайте контрапредложение. 

Освен това я има и опцията нещо, което в началото сте били склонни да отхвърлите, след това, когато сте получили повече информация, да ви се стори забавно и добра опция за вас, която заслужава приоритет, с което вашето " Не " автоматизирано става ненужно. 

 



 

 Добави изложение
" Не " -то би трябвало да има солидно пояснение
Важно е да знаете целите си, а също и опциите си - личните и тези на подчинените ви, в случай че имате такива. И в случай че смятате, че има други, в действителност по-важни, неща, които би трябвало да бъдат свършени, споделето го с мениджъра или шефа си. Не би трябвало да ги оставяте с усещане, че сте мързеливи, не проявявате интерес или пък проявявате непокорство. Обяснете за какво в този момент " Не " е момента, тъй като това, което се желае от вас " Няма " да бъде толкоз печелившо и дейно, колкото други по-приоритетни неща.

 



 
Прегледайте графика си
Когато някой желае нещо от вас, а вие желаете мигновено да му кажете " Не ", първо пристъпете към прелистване на графика си. Дори може да го покажете на мениджъра или шефа си и да помислите в тяхно наличие по кое време би могло да се случи това, което желаят от вас. Разбира се, в случай че очевидно графикът ви е натоварен, по този начин по-лесно ще бъде възприето вероятно " Не ". Или най-малко ще може да отложите във времето настояванията им, а пък не се знае дали с времето потребността и значимостта от тях няма да бъде понижена. 

 

 Добави изложение

 
Бъдете гъвкави 
Ако мозъкът ви работи на задоволително бързи обороти, то вероятно преди да кажете " Не ", ще сте способни да дадете контрапредложение, което да обезсмисли потребността от това да казвате " Да, добре ". 

 



 

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР