Да кажем, че служебен премиер не е особена привилегия, защото

...
Да кажем, че служебен премиер не е особена привилегия, защото
Коментари Харесай

Стефан Янев: Не сме нито леви, нито десни, нито партия на Радев

Да кажем, че длъжностен министър председател не е особена привилегия, тъй като има доста въпроси за решение, само че без настоящ парламент не може. Защи направих партия - претекстовете ми бяха два. Това сподели водачът на " Български напредък " Стефан Янев пред bTV.

" На първо място, това, което от много време приказвам, че в българското политическо пространство следим едно отделяне на гражданското общество. Искаме да създадем партия, която е покрай хората и взема решение техните проблеми по транспарантен и регистриран метод. На второ място, свикнахме с една изборна интензивност сред 30-40%. Сякаш демокрацията се умори да върви на избори и народът е по-склонен да оставя в ръцете на по-малко хора да вземат решение ориста им, в сравнение с да бъдат дейни ", добави той.

" Нека да кажа две думи за госпожа Симеонова. Имах опция да споделя с други ваши сътрудници, че това е един първокласен човек, който е направил личен избор. Уважавам решението й, само че не одобрявам думата " парчета ". Всеки един човек има опция да прави избори. Хора може да са опитвали едно, второ, трето, само че сме краен брой българи на тази земя. Хората се трансформират и не споделям, че това е проблем. На всеки може да се даде втори късмет, стига да не е трети и пети ", изясни още Янев.

Янев счита, че лявото и дясното нямат тъкмо лице, тъй като от време на време десни партии ползват леви политики и противоположното.

" След като сме в постлиберализъм, нещата са по-трудни за дефиниране. Не мисля, че етикетите " ляво " и " дясно " оказват помощ да се определим ", добави той.

Според Янев повдигането на ветото е национално решение.

" Какви са диалозите и кой какви задължения е поемал е друга тематика. Да се върнем на френското предложение - от една страна е предложение, което ще влезе в Народно събрание и ще се дебатира, само че в това време излиза малко отвън откритите рамки за действие на съюза. За първи път се поставят такива рамки и съюзът е бягал от подобен вид връзки. От тази позиция, би трябвало да следим два дебата - единият е от българския парламент и втората е по какъв начин на идния европейски съвет ще се отрази дебата ", сподели той.

Янев сподели, че връзките му с Радев са естествени, само че не работни, тъй като не работят дружно.

" Категорично не сме партия на президента. Работим за цели и направления, за които сме решили. Не бих споделил, че сега е време да търсим обединения, които са близки до нашия профил. По-скоро кардинално видяно, когато записваме партия, отиваме на избори и търсим поддръжка. Когато народът изпрати партиите в Народното събрание, те би трябвало да намерят формулата за деяние ", изясни той.

" Коалицията се образува с възторг сред разнообразни по идеологии партии, само че с обща цел. Коалиционното съглашение не прерасна в управническа стратегия и проблемите ги виждаме всеки ден. Това основава нови рецесии и нови проблеми. Има избрана непоследователност във обстоятелството, че съдружното съглашение не бе превърнато в стратегия ", заключи Стефан Янев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР