Да живееш в голям град има своите положителни страни, и

...
Да живееш в голям град има своите положителни страни, и
Коментари Харесай

Гръцкият остров, на който колите са мираж

Да живееш в огромен град има своите позитивни страни, и те не са една или две. Има обаче и немалко дефекти. Един от тях е по-замърсеният въздух поради съществуването на доста коли.
 Бишъп Рок - това ли е най-малкият остров в света
Колко дребен е най-малкият остров в света

Ето къде се намира

Но по света има места, където транспортно средство на четири колела не е стъпвало. Образно казано, несъмнено. Гръцкият остров Хидра е едно от дребното места по света, на които не можем да забележим коли - тъй като са неразрешени.

Естествено, прави се изключение за пожарни коли и коли за спешна помощ, които могат да се движат свободно из острова, без да попадат в трафик. Това обаче повдига огромния въпрос с какво тогава се придвижват жителите на острова и неговите гости.
 Снимка 631835

Отговорът е много елементарен - благодарение на мулета, магарета или по-малки коне. Остров Хидра все още се обитава от към 2500 души, написа CNN. А още на пристанището, слизайки от ферибота, всеки посетител ще бъде приветстван от нечифтокопитния си транспорт.
 Снимка 631834

Използването на коне и магарета за транспорт на острова датира още от XVIII и XIX век. Като през XX век, когато колите стартират да навлизат в Гърция, остров Хидра остава изолиран от тази наклонност поради скалистите си и най-вече неравни терени. И по този начин до през днешния ден жителите на Хидра избират да се придвижват с магарета, вместо да преправят инфраструктурата на острова.

Хариет Джарман, която има бизнес за конни преходи на острова, счита, че Хидра безусловно те връща обратно във времето. И това е нещо хубаво, тъй като съгласно нея хората по този начин живеят една концепция по-спокойно.
 Снимка 631833

Джарман се влюбва в острова преди 24 години, когато го посещава дружно с майка си за екскурзия. Точно тогава взема решение да се реалокира там. Около 10 години по-късно обаче поради икономическата рецесия, налегнала, е изправена пред угрозата да се раздели с правилния си кон.
 Остров Elliðaey - домът на самотната къща в света и на тъпоклюните кайри
Къде се намира островът с най-самотната къща в света

И за какво въобще е била издигната

Точно тогава ѝ хрумва да сътвори бизнеса си с коне, предопределени за преход и транспорт из острова. Смелостта се отплаща и сега компанията ѝ притежава цели 12 коня, с които туристите могат да обикалят из Хидра. Дори София Лорен се влюбва в острова, когато през 1957 година снима там филма Boy on a Dolphin.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР