Да живееш рисковано означава да живееш. Ако не живееш рисковано,

...
Да живееш рисковано означава да живееш. Ако не живееш рисковано,
Коментари Харесай

Да живееш рисковано означава да живееш

Да живееш рисковано значи да живееш. Ако не живееш рисковано, ти не живееш. Живеенето разцъфтява единствено в заплахите. То в никакъв случай не разцъфтява в сигурността, а единствено в неустановеност.

Ако започнеш да придобиваш сигурност, се превръщаш в застояла локва. Енергията ти към този момент не се движи. Тогава се страхуваш… тъй като човек в никакъв случай не знае по какъв начин да навлезе в непознатото. И за какво да поемаш риск?

Познатото е по-сигурно. Тогава ставаш захласнат от познатото. Непрекъснато се отегчаваш от него, омръзва ти, чувстваш се трагичен в него, само че все пак то наподобява познато и комфортно. Поне е познато.

Непознатото те кара да трепериш. Самата концепция за непознатото е задоволителна, с цел да започнеш да се чувстваш небезопасно.

В света има единствено два вида хора: такива, които желаят да живеят комфортно – те търсят гибелта, те желаят комфортен гроб – и хора, които желаят да живеят – те избират да живеят рисковано, тъй като животът процъфтява единствено тогава, когато има риск.

Катерил ли си се в миналото в планината? Колкото по-нависоко се изкачваш, толкоз по-свеж, по-млад се чувстваш. Колкото по-голяма е заплахата от рухване, колкото по-дълбока е пропастта до теб, толкоз си по-жив… сред живота и гибелта, когато просто висиш сред живота и гибелта.

Тогава няма досада, няма прахуляк от предишното, няма предпочитание за бъдещето. Тогава актуалният миг е доста изразителен, като пламък. Той е задоволителен – да живееш тук и в този момент.

Ошо

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР