Да изминеш 140 км в Алпите при 9300 метра денивелация

...
Да изминеш 140 км в Алпите при 9300 метра денивелация
Коментари Харесай

Бягаш и ревеш, от кеф! Ултрамаратонецът Божидар Антонов измина 140 км в Алпите за 22 часа

Да изминеш 140 км в Алпите при 9300 метра денивелация за 22 часа и 10 минути. За множеството хора това е изцяло немислимо. Дори за доста спортисти. Един българин обаче съумя да го направи. Преди дни Божидар Антонов приключи на второ място в един от най-тежките планински ултрамаратони в света - X-Alpine във Вербие, регион Сан Бернар в Швейцария.

Най-високата точка по маршрута на надпреварата е 2826 м, където атмосферата е като на хладилник, а преди финалната линия се изкачва 1200-метрова стена.

Този впечатляващ триумф на човешката воля и благоприятни условия обаче не влезе в новините. "Напълно несправедливо в България не се обръща внимание на ултрамаратоните. Звездите в този спорт остават незнайни и недооценени ", разясняват сътрудници на Антонов.
 По билото, по билото и след това единствено надолу
През 2015 година Божидар усъвършенства 30-годишен връх за лятно прекосяване на 600 километровото трасе от връх Ком до нос Емине (5 дни, 10 часа и 10 минути), а през 2018 година още веднъж усъвършенства върха (4 дни, 8 часа и 27 минути).

През февруари 2019 година той се заема с доста по-тежкото предизивикателство - прави най-бързото скоростно зимно прекосяване по Ком-Емине, без ски. Отнема му 9 дни, 4 часа и 51 минути по билото на Балкана, през които бяга, гази в сняг до кръста и минава през снежна стихия при температура, достигаща минус 20 градуса и ветрове със скорост до 140 км/ч. И всичко това съвсем без да спи.

През множеството време по отношение на него са двама от приятелите му, само че има моменти, най-много нощем, когато телефонът му е отвън покритие и никой не знае какво се случва с него. През останалото време те разгласяват информация и фотоси във Facebook, където доста хора наблюдават по какъв начин напредва Божидар. А по маршрута се включват още другари - едни тичат дружно с него, с цел да поддържат духа и темпото му - по този начин наречените пейсъри, а други му носят храна.
 Ултрамаратонецът поддържа форма със здравословни растителни смутита
От 2012 година той се храни единствено с растителна храна и не приема никакви добавки. Иска да покаже, че не са нужни и че може да се спортува пълноценно и без тях.

"Това е доста сериозен проблем - съществува мнението, че би трябвало да се одобряват спомагателни субстанции, когато се тренира. Искам това да го избия от главите на хората, които любителски се занимават със спорт. Аз се храня пълноценно, разнообразно. Рядко има лекари със задълбочени знания за храненето, може би от детството е останало това мислене, че не може без месо, без протеините от яйцата и животинската храна като цяло ", споделя Божидар през 2019 година пред БНР.

Разказва, че няколко години преди този момент дружно с други вегани взе участие в особено относително проучване с борци от НСА. "Нашите резултати бяха по-добри от техните ", прибавя Антонов.

Иска да е толкоз "чист ", че предходната година преди да замине за ултрамаратона в Алпите с принуда споделя във Facebook с другари и почитатели, че му се е наложило да стартира да пие витамин В12, откакто поради неналичието му (обичайна при вегани) и решението му да не приема подобен повече от 8 години, е почнал да страда от задълбочаващата се хронична отмалялост, изтръпвания в крайниците и нарушена памет.

Божидар тренира непрекъснато, само че без някаква структурирана методика, а, както споделя - “на чувство ”. За безсънните нощи по време на такива преходи се настройва авансово душевен, съперник е да се “тренира ” сходна устойчивост, тъй като сънят е основен фактор за положително здраве. Затова постоянно спи по 8 часа. Висок е 165 см, а тежестта му варира сред 67 и 69 кг.

Поставя си нови и нови провокации, тъй като това държи духа му жив. В си той е записал още няколко цели за тази година, измежду които: колоездене към земното кълбо, колоездене през Южна Америка, нанагорнище на осемхилядник, Ком-Емине под 4 дни, Indian Pacific Wheel Race, GR20.

Още през 2014 година Божидар Антонов основава групата Хомо Луденс (играещият човек) и стартира да провежда групови тренировки за обща физическа подготовка и кондиция. Има общи умения за множеството типове каскади, само че е най-хубав в свободно рухване, високо рухване, паркур и каскади с коли.
След дванадесет години като дилетант, с цел да преследва по-големите цели, взема решение да направи крачка към професионалния спорт и завършения.

"Обожавам простотата, първично чувството да се справяш измежду дивата природа и смирението при прекосяването през крайни натоварвания, разкриващи както най-хубавото, по този начин и най-лошото от теб. Една от главните цели на спорта е да се забавляваме. Търся моментите, когато съм изцяло предан и замесен в елементарния акт на придвижване, да вземем за пример спускането по надолнище. Тези моменти са чиста наслада ", написа за себе си Божидар Антонов.

Тази философия ще съобщи и на трите си деца. През 2018 година се раждат двете му момчета - близнаци, а две години по-късно на бял свят се появява и дъщеричката му.
 Чистата наслада...
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР