Да излезе новина за Бийтълс“ вече никак не е лесно,

...
Да излезе новина за Бийтълс“ вече никак не е лесно,
Коментари Харесай

Това е новина! Появи се нечуван запис от концерт на ранните „Бийтълс“


Да излезе вест за „ Бийтълс “ към този момент по никакъв начин не е елементарно, дори наподобява невероятно. Сякаш безусловно всяка нота от музиката им е разказана, изследвана и каталогизирана; като че ли всяка дума, казана от член на групата, към този момент е представена и коментирана ииздълбоко; като че всяка чаша за чай, пипната някъде от тях, към този момент е в нечия сбирка. Обаче…

Журналисти от БиБиСи ненадейно попаднаха на нещо безусловно нечувано до момента – магнитофонна лента с едночасов запис на концерт на ливърпулската четворка. Запис, за който до момента знаел единствено един човек – този, който го е направил. Историческата полезност на лентата е голяма, тъй като това е най-ранният напълно записан концерт на „ Бийтълс “ във Англия.

Програмата Front Row на радиостанцията БиБиСи Radio 4 получила лентата от индивида, който записал концерта преди тъкмо 60 години – на 4 април 1963 година 15-годишният тогава Джон Блумфйилд направил записа на личния си магнитофон и после… си мълчал 6 десетилетия.
Късметлията Джон Блумфийлд
Джон имал шанс – концертът на „ Бийтълс “ се състоял в спортната зала на неговото учебно заведение – частния пансион „ Стоу “ в графство Бъкингамшир. Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар създали концерта по молба на Дейвид Мърс – един от локалните възпитаници, който написал сърцераздирателно писмо до мениджъра на групата. Брайън Епстийн не могъл да откаже, евентуално тъй като Мърс бил потомък на семейство авторитетни ливърпулски предприемачи.

От почитание към семейството, мениджърът изискал за концерта единствено 100 лири (по това време нормалната такса на групата била 300 лири). Младият мистър Мърс събрал парите, като продал билети на съучениците си.
И… фантазията се сбъднала
15-годишният възпитаник Джон Блумфийлд доста обичал техниката. Тъкмо се чудел по какъв начин да подложи на по-сериозно тестване новия си бобинен магнитофон и – какъв по-добър случай за това от един концерт. Да речем – на изгряващите „ Бийтълс “.

Джон разказал за съществуването на записа на водещата от БиБиСи Front Row Самира Ахмед, когато тя пристигнала в учебното заведение „ Стоу “, с цел да запише репортаж, отдаден на 60-годишнината от концерта.

Още любопитни обстоятелства: това е единственото известно осъществяване на „ Бийтълс “ пред на практика напълно мъжка публика – тогава „ Стоу “ бил мъжки пансион. Но най-важното: на записа идеално се чува музиката, незаглушена от възторжени дамски писъци, както се случва във всички следващи концерти на групата. Е, и на учебното осъществяване има крясъци и бурни овации, само че сред, а не върху песните.

Концертът е характерен за тогавашните млади бийтълси, закалени в многочасови маратони по клубове и питейни заведения. Само преди 2 седмици – на 22 март 1963 година – е излязъл дебютният им албум Please Please Me. В „ Стоун “ групата извършва първите взаимно написани от Ленън и Маккартни части, като ги гарнира с кавъри от рокендрол класиката. Концертът стартира с I Saw Her Standing There (първото парче от първия албум), което минава в известния шлагер на Чък Бери Too Much Monkey Business – един от обичаните номера на „ Бийтълс “ по това време е да омешват свои с непознати песни.
Кога на рок-историк му увисва ченето
Част от записа на Джон Блумфийлд бе пусната през вчерашния ден, 3 април 2023 година, в радиоефира на БиБиСи. „ Тази лента, появила се напълно ненадейно, ни дава фантастичната опция да чуем „ Бийтълс “ в миг, в който те са безусловно на границата на международната популярност. Когато славата идва, всичките им живи записи са заглушени от вопли “, изяснява основният историк на групата Марк Люисън. „ Сега можем да чуем осъществяване на „ Бийтълс “, което в действителност можем да чуем. На лентата е записана музика, а сред песните – по какъв начин музикантите си поддържат връзка с учениците “, прибавя той.

„ Смятам, че това е необикновено значим запис. Когато разбрах, че съществува, ми увисна ченето, почтено ви споделям “, приключва рок-историкът.

„ Бийтълс “ малко закъснели за концерта в учебното заведение, тъй като имали записи в лондонското студио на БиБиСи. Обикновено на такива събития четворката правела по два сета от по половин час с антракт по средата. Този път обаче Джон, Пол, Джордж и Ринго забили поредни 22 части за един непрестанен час. По време на концерта се чува по какъв начин учениците от публиката викат някакви номера. После излиза наяве, че по този начин си поръчват съответната ария от излезлия неотдавна албум. Чува се и по какъв начин Джон Ленът се майтапи с аудиторията, като имитира разнообразни акценти (децата са събрани от цяла Англия). После музикантите се майтапят с огромния сексапил на Ринго и изясняват на публиката, че Джордж Харисън е пресипнал и по тази причина не пее.

Блумфийлд си спомня, че този концерт безусловно преобърнал живота му. „ Бих споделил, че мигновено пораснах. Може да ви наподобява пресилено, само че тогава аз разбрах, че това на сцената е нещо от друга планета “, споделя 75-годишният мъж.

На концерта пред момчетата обаче, на задните редове съумели да се вметнат и няколко девойки. „ Когато групата стартира да пее, ненадейно чух писъци някъде откъм гърба. И осъзнах, че стартира бийтълманията. Ние даже почти не си представяхме какво ни чака “, обобщава Джон Блумфийлд.
Хапване в ученическата трапезария
След концерта музикантите били отведени да хапнат в учебната трапезария. После им посочили стаи из общежитието. През 2020 година, когато в „ Стоу “ бе открита паметна плоча, отдадена на концерта на „ Бийтълс “, сър Пол Маккартни си спомни, че и четиримата били удевени какъв брой спартански живеели момчетата в интерната. „ Ние бяхме деца от работническата класа и не бяхме стъпвали в учебни заведения като „ Стоу “. И доста ни озадачи, че живеят без никакви излишества, бяхме си представяли друго “, сподели рицарят на Британската империя.

60 години Джон Блумфийлд никому не споделял, че има запис на концерт на „ Бийтълс “. Обяснява го с вродената си срамежливост. Но признава, че да чуе концерта през днешния ден е било извънредно прочувствено прекарване. И си дава сметка, че на този има неща, които могат да преобърнат живота на индивида. В каква посока – зависи от самия човек.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР