Да, Исландия е отдалечен остров в Северния Атлантик, само с

...
Да, Исландия е отдалечен остров в Северния Атлантик, само с
Коментари Харесай

Първата европейска страна, преборила COVID-19? Как Исландия контролира вируса

Да, Исландия е далечен остров в Северния Атлантик, единствено с едно интернационално летище. И да, там живеят по-малко от половин милион души. Така че, би било целесъобразно да предположим, че страната има шанс, че стана първата страна в Европа, която на процедура се отърва от Covid, написа в своя разработка " БиБиСи ".

Четвъртък вечер е и младежите подготвят караоке празненство в централната част на столицата Рейкявик, прегръщат се и се целуват, до момента в който капчици слюнка се носят във въздуха... Хотелските нощувки се завръщат, заведенията за хранене, концертите и всичко останало, за което копнее останалата част на Европа, също.

Преди да излезе тази обява е имало единствено 20 дейни случая с ковид в страната-остров. Един човек се е лекувал в болница, а Исландия е имала общо 29 смъртни случая, което се равнява на 8,5 на 100 000 души.

" Подготвям се за тази пандемия от 15 години ", декларира пред " БиБиСи " основният епидемиолог на Исландия - проф. Торолфур Гуднасон, който е виновен за пандемичния отговор на Исландия през цялото време на епидемията.

" Решихме незабавно какво ще създадем: тестване, следене на контактните със инфектирани и слагане на всички диагностицирани в изолираност. Направихме това нападателно, още от първия ден ", споделя проф. Гуднасон.

Неговият екип за следене на контактните хора, снабден с действителни детективи, е бил подготвен и работел още преди Исландия да записва първия си случай на инфектиран с ковид.

Не изключително привлекателен хотел в центъра на Рейкявик е изработен на изолатор. Гилфи Торстенсон напуснал работата си в региона на маркетинга предишния март, с цел да отвори хотела, където се изпращат хората с диагноза ковид.

" В първия ми ден тук множеството от личния състав на хотела отхвърли да взе участие и да работи в изолатор ", изяснява Торстенсон.

Постепенно той ги предиздвикал да се върнат и през последната година те се погрижили за повече пациенти, в сравнение с всички лечебни заведения в Исландия взети дружно. Всеки ден Гилфи се облича неведнъж в цялостен комплект на защитно облекло, с цел да влиза в стаите на " наемателите си " и да им прави компания. Сега хотелът има единствено шепа пациенти.

В Исландия първата вълна на болестта бързо била сложена под надзор и до май 2020 година оповестиха страната свободна от Covid. Нещата останали по този начин известно време, само че до края на лятото предходната година Исландия била ненадейно ударена от друга, по-свирепа вълна, откакто двама туристи с позитивни проби нарушили разпоредбите на изолацията си.

Гилфи към този момент бил затворил хотела-изолатор, даже бил провел голямо празненство за целия си личен състав. " Мислехме, че сме спечелили ", споделя той. - Но по-късно получих позвъняването: вирусът се връща. В рамките на половин час отворих хотела още веднъж и хората продължаваха да идват, да идват, да идват и към момента са тук ".

Разликата в този момент е, че инфектираните идват напряко от летището. От юни предходната година всеки идващ в страната минава под карантина, а на летището му се вършат наложителни проби.

На всяка стъпка Исландия следва рекомендациите на проф. Гуднасон и неговия екип, а политиците не са в ежедневните брифинги. 44-годишната Катрин Якобсдотир управлява ляво-зеленото държавно управление на страната от 2017 година За нея пандемията и политиката са две думи, които не си принадлежат.

" Мисля, че е значимо политикът да осъзнае какво е политика и какво би трябвало да бъде решено с научни средства. Твърдо съм уверена, че би трябвало да слушаме повече специалистите, когато става дума за ограниченията при пандемията ", споделя пред " БиБиСи " министър председателят на Исландия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР