Да искаме от партиите да сформират стабилно управление е все

...
Да искаме от партиите да сформират стабилно управление е все
Коментари Харесай

Проф. Маринов: Засега няма предпоставки за правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Да желаеме от партиите да образуват устойчиво ръководство е все едно да желаеме от националния тим по футбол да повтори достиженията си от 1994-а година, уточни проф. Маринов
Сформирането на устойчиво държавно управление продължава да наподобява прекомерно сложна задача, а нови избори остават по-вероятният вид. Това разяснява пред Българска национална телевизия проф. Александър Маринов, консултант на служебния министър председател Гълъб Донев и някогашен ръководител на стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Според проф. Маринов все още липсват предпоставки за сформиране на кабинет сред първите две политически сили.

„ Да желаеме от партиите да образуват устойчиво ръководство е все едно да желаеме от националния тим по футбол да повтори достиженията си от 1994-а година. Много добре би било да се излъчи държавно управление и аз се надявам това да стане, само че разновидността с нови избори си остава по-вероятен. Кога ще се случат зависи от процесите в Народното събрание – по какъв начин ще работи, какви междинни резултати ще има, дали ще потръгне взаимната законодателна работа. Законодателната стратегия е единствено рамката, само че тестванията ще дойдат, когато стане въпрос за наличието “, уточни той.

Проф. Маринов разяснява и по-бързото напредване към конституционните процедури по връчването на мандатите от страна на президента Румен Радев. Той посочи, че практиката познава разнообразни случаи и подсети, че обезпечаването на в допълнение време на политическите сили от 48-ото Народно заседание не даде резултат.

„ Практиката познава разнообразни случаи. В дадения случай, съгласно мен, той наложи ритъм, с което даде знак, че освен той, само че и българските гласоподаватели чакат това Народно заседание да работи без отсрочване и политически игрички и както виждате, наподобява, че този метод дава резултати. Всичко е въпрос на това дали думите ще се трансфорат в каузи. Ако Народното събрание проработи по законодателната си стратегия и бюджета, тогава няма учредения да бъдат в допълнение пришпорвани парламентарните сили. Междувременно ще текат договарянията за държавно управление, само че всичко зависи от това дали времето се употребява дейно, а не просто за отсрочване. Принципната разлика е дали партиите имат потребност от време да си свършат работата, или желаят да протакат, с цел да им е комфортно еди по кое време си да има избори “, сподели Маринов.

Според него, в случай че се стигне до втория мандат, който би трябвало да отиде при ПП-ДБ, те няма по какъв начин да го осъществят без поддръжката на ГЕРБ.

Проф. Маринов дефинира като несериозна и нереалистична концепцията служебното държавно управление да продължи под формата на постоянен кабинет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР