Да инфектираш компютри и смартфони на нищо не подозиращи граждани

...
Да инфектираш компютри и смартфони на нищо не подозиращи граждани
Коментари Харесай

Софтуерът за правителствен шпионаж: Индустрия за 12 млрд. долара

Да инфектираш компютри и смарт телефони на нищо не подозиращи жители и да следиш всяка тяхна стъпка и всеки техен диалог е закононарушение по смисъла дори на българския Наказателен кодекс. Когато тези практики са на държавно равнище, нормално ги свързваме с диктаторски режими, а не с образцови демокрации. Уви, това е един прекомерно доверчив взор към тематиката.

Правителственият шпионаж върви ръка за ръка с благородни инициативи като битката с тероризма и проведената престъпност дори в някои от посочените за образцови демокрации по света. Голяма част от софтуера за цифрово следене идва от Израел, където с създаването му се занимават компании на някогашни чиновници от специфичните служби. Клиентите са всички, които могат да си платят - а бизнесът постоянно е с защита на най-високо равнище.

Според Carnegie Melon, това е промишленост за 12 милиарда $.

Какво ново : Израелският стартъп Paragon Solutions се е трансформирал във водещ световен състезател на пазара на средства за държавен шпионаж посредством интензивно лобиране във Вашингтон, написа FT в собствен материал.

Компанията през днешния ден работи със службите в 35 страни, като множеството от тях са в Европейски Съюз. От обявата не излиза наяве кои са те и дали България не е измежду тях.

Детайли: Paragon е учредена от Ехуд Шнеорсон, някогашен пълководец на елитно разследващо поделение на израелската войска, а в Борда на шефовете е някогашният министър председател Ехуд Барак. Още преди да е подготвена с първия си артикул, компанията стартира деликатно да следи какво се случва с съперниците ѝ на пазара и това се оказва основен ход.
 Съединени американски щати вкара израелската NSO Group в черния лист
Съединени американски щати вкара израелската NSO Group в черния лист

Заради софтуера Pegasus

Големи играчи като NSO Group изгубиха всичко, откакто техният шпионски програмен продукт се оказа забъркан в скандални случаи като убийството на саудитския опозиционер Джамал Хашоги - Вашингтон наложи наказания, а някои от огромните софтуерни компании заведоха каузи поради компрометирането на техните услуги. Затова Paragon търси съдружници точно в Съединени американски щати.

През 2019 година, по съвет от някогашен началник от " Мосад ", стартъпът наема вашингтонската консултанстска компания WestExcec Advisors, в която работят доста някогашни членове на екипа на Барак Обама, измежду тях - и бъдещият държавен секретар Антъни Блинкен. Привлечени са и капиталови компании от Съединени американски щати, които финансират работата по шпионския програмен продукт Graphite.

Той преодолява отбраните на модерните смарт телефони и криптирането на сигурни чат стратегии като Signal, а също така и е в положение да извлича персонална информация, качена в облачното пространство - фотоси, видеа, контакти.
 Без всеобщо следене и операции: Брюксел прави опит да контролира изкуствения разсъдък
Без всеобщо следене и операции: Брюксел прави опит да контролира изкуствения разсъдък

Европейски Съюз не разрешава рисокорисковите AI системи

Един от огромните му консуматори по-късно става американската Агенция за битка с опиатите, само че също така за Paragon се отваря пазар, откакто Вашингтон " отстрелва " съперниците ѝ поради съдействие с диктаторски режими. Новата изпълнителна заповед на президента Джо Байдън за възбрана на закупуването на кибероръжия от март съгласно представени от FT специалисти също е дефинирана по метод, който облагодетелства Paragon.
 Китай забрани чужестранни антивируси поради боязън от шпионаж
Китай забрани чужестранни антивируси поради боязън от шпионаж

В листата на неодобрените от държавното управление снабдители попадат Symantec и Лаборатория Касперски. Така да вземем за пример, през май беше неразрешено потреблението на Windows 8 в държавните структури

Според авторитетното бизнес издание Съединени американски щати преформатират световния пазар на този вид стратегии в интерес на тези, които обслужват ползите им. С оглед прекосяването на всички връзки онлайн и значимата роля на смарт телефона в живота ни, търсенето на такива стратегии единствено и само ще се усилва.

Още нещо : Това надалеч не е единственият интензивно употребен държавен шпионски програмен продукт по света. Експертите по киберсигурност на Cisco обстоен разбор на Predator - извънредно сложна платформа за кибершпионаж, която компрометира Android и iOS устройства.

За задачата се употребява втори модул, наименуван (не прекомерно неочаквано) Alien. Те употребяват недокументирани пропуски в сигурността, с цел да получат най-високи систематични привилегии като запис на аудио, добиване на информация от устройствата, шерване на локация в действително време и други

По данни на Citizen Lab от 2021 година измежду държавните управления, които употребяват шпионския програмен продукт, са тези на Гърция и Сърбия. Не се знае каква е настоящата обстановка и дали и други служби не са закупили платформата.
 Мощен държавен шпионски програмен продукт работи в България
Мощен държавен шпионски програмен продукт работи в България

Програмата е дело на израелски кибернаемници, употребена е от властнически режими

За сметка на това е изцяло несъмнено, че у нас службите употребяват израелската стратегия за следене KingsPawn. Тя доближава до своята " цел " посредством изпращане на линк към злепоставен уебсайт и CitizenLab откриха няколко домейна с български названия, които са били употребявани за тази цел.

От друга страна : Използването на високите технологии за задачите на публичната сигурност единствено по себе си не е нещо неприятно. Проблем е големият размер информация, която може да се събере при наблюдаване посредством програмен продукт - постоянно доста отвън нужното за задачите на следствието.

В същото време, този тип стратегии елементарно могат да заличат всевъзможни следи от своето наличие. Затова и са нужни извънредно съществени гаранции за прозрачността при вземането на решенията за тяхната приложимост - капацитетът за злоупотреби е в действителност огромен. Най-новата българска история изобилства от образци за това по какъв начин обещано СРС може да се трансформира в инструмент за политически или стопански напън - а с новите типове шпионски програмен продукт това единствено ще става все по-лесно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР