Да има по-голям избор на услуги при втората пенсия, а

...
Да има по-голям избор на услуги при втората пенсия, а
Коментари Харесай

Да има по-голям избор на варианти за втората пенсия, предлагат бизнесът и синдикатите

Да има по-голям избор на услуги при втората пенсия, а решението по какъв начин тя да се изплаща да се взима от обезпечения. Около това се сплотиха ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и президентът на синдиката " Подкрепа " Димитър Манолов в диалог в Би Ти Ви.

Те разясниха оповестения преди дни концептуален модел за промени във втория дирек на обезпечаване. Документът планува втората пенсия да може да се изтегли едновременно, да се получава на части или да се избере опция за пожизнено погашение, като в третия случай остатъкът от парите няма да се наследява. Това е по този начин, тъй като парите ще се трансферират към живеещите по-дълго, в случай че техните натрупвания се изчерпят, разясни Манолов.

Велев добави, че в концепцията погрешно се вкарват условия от първия дирек на пенсионната система, до момента в който водещ аршин би трябвало да е единствено възрастта. Например, предлага се ограничаването обезпечения да получава право самичък да избере по какъв начин да му се изплатят парите, единствено в случай че спестеното от него в универсалния фонд е задоволително да получава сред 20 и 50% от минималната пенсия.

Велев настоя да се преразгледа и процентът, с който пенсията, плащана от Националния застрахователен институт (НОИ), ще се понижава. Според нормативната уредба процентът е 28. (това е по този начин, тъй като 28% е делът от вноската, която се трансферира към втория дирек за родените след 1959 г.). Велев посочи обаче, че това е незаслужено, тъй като едвам 40-50% от бюджета на Национален осигурителен институт се пълнят от осигурителни вноски, а останалото се прибавя от бюджета - т.е. от налозите на същите тези жители.

Председателят на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване Никола Абаджиев добави, че с тази наредба хората, които се обезпечават във втория дирек са осъдени. Той заяви, че междинната сума по 1 сметка в повсеместен пенсионен фонд е към 3000 лева като има хора с доста по-големи суми и с доста по-малки. В отговор на въпрос той сподели, че хората с дребни натрупвания във фондовете могат да се окажат с по-ниска втора пенсия, в сравнение с в случай че се откажат от нея и трансферират парите си в държавния взаимен фонд в Национален осигурителен институт. При спестилите повече обаче тя ще е по-голяма.

За последните две години фондовете са нараснали парите на клиентите си с по над 5%, сподели той.

До 15 януари е срокът, в който бизнесът, синдикатите и фондовете би трябвало да дадат предложенията си, след което те ще бъдат завършени в законови текстове.

Всичко, което би трябвало да знаете за: За пенсионирането (11)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР