Да има национална програма за чернодробни заболявания и Здравната каса

...
Да има национална програма за чернодробни заболявания и Здравната каса
Коментари Харесай

Касата да финансира поне едно чернодробно изследване искат лекари

Да има национална стратегия за чернодробни болести и Здравната каса да поеме най-малко едно чернодробно проучване . За това упорстват доктор Радин Цонев и проф. Красимир Антонов , ръководител на Българското сдружение по гастроентерология пред БНР.

" Скрининговите стратегии въобще не са застъпени. Там се борим с министерство, със Здравна каса. Една от ограниченията, които бихме желали да бъде, това е въвеждането в проекта на персоналния доктор един от чернодробните ензими, какъвто е АЛАТ-а ", сподели доктор Цонев.
 „ Александровска” с неповторим уред за чернодробни проучвания
„ Александровска ” с неповторим уред за чернодробни проучвания

Болницата ще тества пилотно

По думите на проф. Красимир Антонов с едно относително на ниска цена проучване може да се обзет доста заболявания на черния дроб . С него може да се видят вирусни хепатити, алкохол, автоимунни болести , омазняване на черния дроб , токсични увреждания от билки, лекарства .

Според интернет изследване всеки пети българин има най-обща информация за черния си дроб. " 96 % възприемат черния си дроб като доста значим , само че все пак делът на хората, които профилактично се преглеждат, е невисок ", споделя доктор Радин Цонев.

" Като цяло българинът знае къде е черният му дроб или най-малко допуска къде се намира, тъй като постоянно, когато се появи пред лекарските кабинети и го заболи в дясно, той счита, че това е черният дроб . Хората не знаят, че черният дроб по принцип безшумно си боледува и той не боли, тъй като няма рецептори за болежка ", разясни доктор Цонев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР