Да има ли прием по медицина в Софийския университет тази

...
Да има ли прием по медицина в Софийския университет тази
Коментари Харесай

Окончателно: Без прием по медицина в СУ. Академичният съвет спря пореден опит за прокарване на нови изпити

Да има ли банкет по медицина в Софийския университет тази година и да се позволи ли Медицинският факултет да управлява входа, като организира личен изпит? Тези два въпроса - сякаш разисквани, решени и забравени - станаха мотив за колоритна тирада и словесни престрелки сред професори, доценти и студенти в Академичния съвет през вчерашния ден следобяд.

Час и половина след началото на съвещанието Съветът още веднъж спря опита на декана и шеф на болница " Лозенец " - проф. Любомир Спасов , да прокара лични изпити, разнообразни от тези по химия и биология, провеждани от Факултета по химия и фармация (ФХФ ) и от Биологическия факултет (БФ).

Това обезсмисли прегласуване на решението за приема (през февруари беше решено да няма подобен по предложение на МФ - бел. ред.), тъй като доктор Спасов сложи ултиматум: или собствен изпит на Факултета по медицина, или нулев банкет по медицина.

" За мен остава завалено за какво сътрудниците упорстват - съзнателно не желая да употребявам термина извиване на ръце, за какво се пробват да вбиват клинове там, където в действителност не е належащо. Нищо не постанова да се основава напрежение сред факултети. Това работи против университета ", безапелационен бе проф. Тони Спасов от ФХФ.

Професор Спасов не бе единственият в зала 1 на Ректората, който не можеше да си изясни за какво са нужни обособени изпити. В нуждата им не бе уверен и някогашният зам.-ректор  доцент Милена Стефанова (Философски факултет).

" Знае ли Медицинският факултет, като се явят 1000 души по биология за медицина, какво значи това като организация? Колко проверители би трябвало да са обезпечени, с цел да може в границите на 4-5 дни да излязат резултатите? Знае ли Медицинският факултет какъв брой проверители им трябват по химия? Колко експерти, знаещи биологията на академично равнище, са на щат в Медицинския факултет и какъв брой експерти по химия на академично равнище са на щат в Медицинския факултет, с цел да може той да съобщи претенцията независимо да провежда изпитите?

Искам да знам мога ли да си подвигна ръката в поддръжка на това Университетът да стане за смях пред цялата общност ? ", попита доцент Стефанова.

И тя не получи отговор на въпросите си. Наместо това се включи зам.-ректорът  доцент доктор Георги Вълчев , който поддържа настояването за обособени изпити с претекст, че по този начин въпреки всичко ще се реализира банкет на студенти.

" Неприемането на настояването на Медицинския факултет ще се отрази отрицателно върху факултета - стартира той. - Трябва да си давате сметка, че това е и публичен проблем. Представете си какъв брой фамилии, какъв брой деца са правили проекти за своята реализация, включвайки и кандидатстването в специалността " Медицина "? А това няма да се случи.

Проблемът е извънредно комплициран, Академичният съвет би трябвало да вземе рационално решение, за което приканва проф. Герджиков (ректорът проф. Анастас Герджиков бе вносителят на точката - първа в дневния ред - за уреждането на въпроса с приема по медицина - бел. ред.), тъй като това се отразява и върху обществения ни облик като университет. Не толкоз финансовата загуба е значима, а че ще бъде повреден имиджът на Университета в обществото. "

Тезата поддържа и  проф. Божидар Ангелов от Факултета по начална и предучилищна педагогика.

" Кое е най-удачно в тази ситуация? Да имаме нулев банкет или да имаме някакво вътрешно признание на изпитите между отделните факултети, като не отхвърляме правото на всеки един от трите факултета (МФ, ФХФ и БФ - бел. ред.) да направи каквото желае, когато е от изгода и за останалите? Дайте да намерим решение, което в действителност да удовлетворява всички страни, и да престанем да се делим като зелени еуглени ! "

Биологическият факултет не се включи с обяснение за деленето при зелените еуглени, вместо това думата взе проф. доктор Тодор Попов от Стопанския факултет.

" Много ми е дискомфортно да се връщаме още веднъж на този въпрос. Той има две елементи: нулевият банкет и по какъв метод да се влиза в Медицинския факултет. По отношение на първото сме в обстановката да гласуваме решение, скоро откакто е било взето. Кой знае за какво това ми припомня на движението  крачка напред, две обратно , и на един хвъркат танц - две напред, една обратно. При всички случаи това не въздейства добре на името на Университета. Но това е по-маловажното. Да кажем, че ще се не помни.

По отношение метода на банкет чух апел да се търси рационално решение. Не виждам какво му е неразумното на досегашното. Във всички медицински учебни заведения се влиза с химия и биология. А в случай че се влиза с биология и химия, никой различен не би могъл да организира тези изпити (освен биологическия и химическия факултети - бел. ред.). "

Напрежението в залата се усилваше от ден на ден и повече досега, в който проф. Тони Спасов взе още веднъж думата и този път приказва по-остро и по-директно.

" Ние свързваме нулевия банкет с метода на банкет. Това е неуместно. Каква е връзката сред двете, в случай че не изнудване? Проф. Спасов (към Любомир Спасов - бел. ред.), обществена загадка е, че в медицинските университети се организират и необективно изпити . Има подозрения за корупция, обявявани и в медиите, и в пловдивския Медицински университет, и в софийския Медицински университет.

Каква по-голяма изгода за вас, сътрудниците от Медицинския факултет, когато вие ще бъдете лишени от тази сексапил и ще имаме чисто извършен академични изпит? Вие ще бъдете предпазени от това! Това е мисълта за университета! По този метод в действителност демонстрираме, че сме нещо друго от следващото ВУ, което желае да се възползва от една търсена компетентност, т.е. избрани хора да се възползват. Моля Ви се, това е обикновено да се съобрази и няма никаква връзка сред нулев банкет, дребен банкет и форма на осъществяване на изпита. Защо изобщо обсъждаме това? ", съобщи той.

И този път Любомир Спасов не взе думата, това направи представителят на студентите в Съвета - Симеон Георгиев , който поддържа и загрижеността на доцент Вълчев за ориста на младежите, които " са положили неимоверни старания, с цел да влязат в една от най-търсените и сложни специалности " и които даже няма да имат опция да аплайват.

" Обидно е да бъде сложено под подозрение репутацията на моите преподаватели - това са хората, които ни построяват като характери в обществото. Тяхната известност и качества мъчно могат да бъдат оспорени ", сподели Георгиев, който приключва специалността " Фармация " във Факултета по химия и фармация, на който МФ не се доверява за провеждането на приемния изпит по химия.
``
" Миналия път попитах какво наложи този нулев банкет - продължи студентът. - Вие, проф. Спасов, ми отговорихте, че се солидаризирате с моя въпрос и Вие не знаете. Отговорихте, че не знаете за какво Академичният съвет е взел това решение.

Каква е задачата на тези самостоятелни изпити? Готови ли сме да предотвратим сходни практики в Софийския университет, като тези в другите медицински университети в страната, чиито имена се разнасят по прокуратура, ДАНС и Министерство на вътрешните работи? ", попита той.

На двете изявления възрази проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет.

" Може ли да не се вършим на прокурори и правораздавателен орган? Ако някой твърди, че има корупция, има си органи, които би трябвало да я потвърждават. Интелигентността на академичната общественост не разрешава да се хвърлят по този начин елементарно обвинявания. Да приказваме хипотетично за корупция е набеждаване в закононарушение ", сподели той.

Чак тогава пред сътрудниците си се изправи проф. Любомир Спасов , само че не с цел да изясни всъщност за какво желае личен изпит, а с цел да се възмути.

" Аз съм извънредно изумен изобщо, че се повдига тематиката и че се разяснява на Академичен съвет. Това е естествено право на факултета - да сортира своите студенти и метода, по който ги сортира. Още повече че това е контролирана специалност с единни държавни условия и всеки факултет има правото да сортира своите студенти. Това е безусловно естествено право на всеки факултет - да взима решение. Изключително неприятно съм сюрпризиран от тона в Академичния съвет. Няма никакъв напън, корупция или изнудване ", сподели той.

Последва нещо, което накара залата да го прекъсне, а доцент Стефанова непосредствено да разгласи, че се прави опит за манипулиране на членовете на Съвета.

Проф. Спасов разгласи, че има право да организира лични изпити въз основата на " устав за 2018 година на СУ за приема на магистри за 2017/2018 година ".

" В същия този устав, който вие, сътрудници, сте дали своят вот, доста ясно е казано кой прави изпитите - това е самият факултет, и член 16 на този устав споделя: " Деканското управление на всеки факултет назначава вътрешна комисия, която приема, ревизира документите на претендентите... ".

В този миг залата избухна и бързо стана ясно, че това не е правилникът за банкет за студенти след приблизително обучение (където попада медицината), а за банкет на магистри след приключена бакалавърска степен.
``
Спасов възропта, че го прекъсват, до момента в който той ги е слушал и продължи да чете член 17 от същия устав, съгласно който " изпитите се провеждат от същия този факултет ".

" Искам да спестя време на Академичния съвет - намеси се доцент Стефанова . - Това е правилникът за банкет в ОКС " Магистър " след бакалавър, а ние одобряваме в медицина след приблизително обучение - доста Ви апелирам! "

Спасов не се съобщи: " Ама вижте - в случай че някой е приключил бакалавър, не може да кандидатства медицина ли? ".

След още реплики и дуплики и даже искане от Спасов ректорът еднолично да му позволи личен изпит, без значение какво желае Апелативен съд, точката постави доцент Стефанова, която заключи, че отговорът на Медицинския факултет е бил разочароващ:

" Нямаше съдържателни аспекти в отговора на Медицинския факултет за какво се упорства независим банкет, а операция на разнообразни документи.

Въпросът не може ли приключил бакалавър да кандидатства медицина няма никакво отношение към въпроса, който дискутираме сега. Няма да може по държавна поръчка, ще може против възнаграждение. Това е нещо напълно друго и не се отнася до метода на банкет, за който водим спор.

В наредбата, регулираща образованието по компетентност медицина, като контролирана специалност, категорично е записан текст, в който се споделя, че входните изпити са по химия и биология. Там категорично е написано, че изпитите се организират съгласно образователното наличие в междинното учебно заведение. Няма по какъв различен метод да бъдат проведени, в случай че желаеме да съблюдаваме наредбата ", сподели доцент Стефанова и акцентира, че ректорът не може самичък да вземе такова решение.

След всичко казано пристигна и разумното умозаключение, още веднъж изразено от доцент Стефанова:

" Не виждам за какво трябваше да се водят толкоз продължителни диалози, когато всичко е въпрос на експертиза, която явно не може да бъде демонстрирана от Медицинския факултет сега по метода на банкет. Експертизата още не я владеете и няма по какъв начин да бъдат заобиколени тези неща ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР