Да има 14 дни разлика между първия тур и балотажа

...
Да има 14 дни разлика между първия тур и балотажа
Коментари Харесай

ЦИК зове: Балотажът на местните избори да е 14 дни след първия тур

Да има 14 дни разлика сред първия тур и балотажа на идния локален избор. За това ще упорстват от Централната изборна комисия, стана ясно от днешното изказване на ръководителя на ЦИК Росица Митева. Тя посочи, че могат да се оправят и при сегашния модел - за 7 дни сред първи и втори тур, само че щяло да им бъде по-спокойно да провеждат балотажа, в случай че имат две седмици.

Всъщност повече от 10 години разнообразни членове на ЦИК стартират тази теза - първо за президентски избори, а в този момент и за локални. Окончателно решение не е взето, само че е изпратена рекомендация на основателя на софтуера за машинното гласоподаване да заложи по-голям период сред двата тура. 

Припомняме, че локалните избори би трябвало да се проведат на 29 октомври. Ако се одобри това предложение балотажът ще е на 12 ноември.

Вотът ще се организира с машини и хартиени бюлетини, посочи Митева. Тя изясни, че няма проблем със софтуера, само че той би трябвало да се награди, тъй като, когато е купуван в Изборния кодекс се е предвиждало, че с него ще се гласоподава в избори за Народно заседание, президент и вицепрезидент.

" ЦИК работи интензивно по въпроса. В диалог сме със основателя на софтуера, който само знае по какъв начин да го направи. Предполагам, че до 10 дни ще имаме подготвеност да се разгласи поръчка и да се подписа контракт с компания, която да награди този програмен продукт ", добави ръководителят на ЦИК.

Техническата компликация за машините идва от обстоятелството, че някои общини ще се гласоподава с до четири бюлетини – за кмет на кметство, кмет на регион, кмет на община и за общински съветници. Ако гласоподавател желае да гласоподава по сегашен адрес, би трябвало да подаде заявление до 14 дни преди изборния ден, с цел да бъде включен в Избирателния лист, напомня ЦИК.

Тези избори също ще се проведат под видеонаблюдение и ще бъде обезпечено образование за секционните комисии по какъв начин да боравят с устройствата. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР