Да доживееш края на деня и да оцелееш през нощта

...
Да доживееш края на деня и да оцелееш през нощта
Коментари Харесай

Каква е цената на мира? Да доживееш края на деня и да оцелееш през нощта звучи като чудо в ивицата Газа

Да доживееш края на деня и да оцелееш през нощта звучи като знамение в линията Газа. Палестинците " молят за избавление ", написа Филип Лазарини, ръководителят на Агенцията за подкрепяне на палестинските бежанци на Организация на обединените нации (UNRWA), в една " безкрайна, задълбочаваща се покруса,... пъкъл на земята ".
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1257
Адът е също толкоз огромен и за заложниците, взети от " Хамас ", и за фамилиите на жертвите на палестинските бойци. Войната е една жестока пещ, в която хората са подложени на ужасни мъки. Нейният огън обаче може да породи промени, немислими преди.

Така стана със Западна Европа след Втората международна война. Стари врагове, които се избиваха между тях епохи наред, избраха мира. Може ли в този момент войната в Газа да раздруса израелците и палестинците по този начин, че да прекратят вековния си спор за земята сред Средиземно море и река Йордан?

Вдовицата на Мухамад Абу Шаар

Гледах видео, в което една жена, унищожена от тъга, седи до тялото на убития си брачен партньор, Мухамад Абу Шаар. Не съм се срещал с нея, защото Израел и Египет не позволяват публицисти в линията Газа. Не съумях да схвана по какъв начин се споделя, тя не беше посочена паралелно до имената на мъртвите й мъж и деца. На видеото наподобява като че ли се надява, че ще ги възкреси със силата на тъгата си.

" Кълна се, че си обещахме да умрем дружно. Вие си отидохте и ме оставихте. Какво би трябвало да създадем, Господи? Мухамад, ставай? За Бога, обичани, заклевам се в Господа, обичам те. За Бога, ставай. Децата ни Нур и Абуд са тук с теб. Хайде, ставай ".

Телата на децата са до натрупа на татко им, тримата преди малко са били убити от Израел. Въздушен удар е разрушил къщата, в която са се надявали да намерят заслон в Рафах.

Йонатан Цайген

Срещнах се с Йонатан Цайген в жилището му в Тел Авив. Уютен дом, цялостен с играчките на децата му. Докато преглеждах фамилните фотоси, разпознах майка му, Вивиан Зилбер, която бе измежду водещите деятели в Израел в акцията за мир с палестинците. Вивиан е била в фамилната къща в кибуца Беери, на границата с линията Газа, при нападението на " Хамас " на 7 октомври.

Първия ден, в който се срещнах с Йонатан, в дните откакто техният кибуц беше атакуван, той се надяваше майка му да е била отведена в Газа като заложничка.

Когато е чул сирените за въздушна паника в Тел Авив, е позвънил на майка си. Когато са се чули пукотевица и гърмежи в кибуца, двамата са минали към писмена връзка в " Уотсъп ", надявайки се, че в случай че не се издава тон в къщата, бойците на " Хамас " ще я подминат.

Той ми прочете изреченията, които са си разменили - първо има " черен комизъм ", само че по-късно внезапно тонът става сериозен, двамата си споделят какъв брой се обичат, до момента в който тя осъзнава, че към нея настъпва клане.

" Тя ми написа, че те към този момент са в къщата, че е време да спрем да се майтапим и да си кажем " Довиждане ", споделя ми той.  " Отговорих ѝ " Обичам те, мамо. Нямам думи, с теб съм ". Тя ми написа " Усещам те до себе си " и това беше. Това е е последното й известие ".

На другия ден аз отидох до къщата ѝ в кибуца и видях, че е изпепелена. На следователите лиши седмици да открият останките на Вивиан Зилбер в пепелта, останала от особено оборудваната предпазена стая. Самият Йонатан е изоставил кариерата си на обществен служащ, с цел да пропагандира за мир.

" Те пристигнаха в моята страна и убиха моята майка, тъй като сред нас не съществува мир. Така че, съгласно мен, това единствено потвърждава смисъла да го реализираме ", споделя той.

" Нещата може да се трансформират. Катастрофи като тази пораждат промени в обществата по света. И аз мисля, че всичко това може да докара до едно по-добро бъдеще ".

Иса Амро

Иса Амро е палестински деятел в Хеброн, на Западния бряг. Градът е заветен и за мюсюлмани, и за евреи, които го почитат като мястото, където е заровен пророкът Авраам (Ибрахим - бел. прев.). От десетилетия това е гореща точка.

Иса е добре прочут в Хеброн и основава проблеми съгласно израелските военни, които постановиха полицейски час на палестинците, живеещи наоколо до квартала на еврейските заселници в сърцето на града. Той ми сподели, че е бил арестуван и обичай след нападенията на " Хамас " на 7 октомври.

Както и Йонатан Цайген в Тел Авил, по този начин и Иса Амро е уверен, че войната може да даде късмет на израелци и палестинци за един по-добър и по-безопасен живот в бъдеще.

" Смятам, че има две благоприятни условия. Можем да изберем да задълбочим и да влошим настоящето състояние, или да забележим в него опция да намерим излаз от спора, от окупацията, от апартейда и да създадем взаимното битие допустимо, тъй като концепцията за военно решение се провали... Само мирът е решение ", споделя Иса.

Изгледите за мир

Пътят занапред нататък може да наподобява дълъг и още доста хора ще бъдат убити, преди мечтаното да се случи, само че като всяка друга война и тази в един миг ще свърши.

Всички войни в линията Газа и към нея, откогато " Хамас " откри надзор там през 2007, завършваха по един и същи метод - със съглашение за преустановяване на огъня. И при всяко от тези примирия бе допускана една съдбовна неточност, която гарантираше нова война сред Израел и " Хамас ". Случваше се по този начин, тъй като никой не правеше опит да се приключи генерално вековният спор сред палестинци и израелци.

Убийствата и разрушенията в актуалната война са от толкоз друго измерение, че никой не може да предявява искания за възобновяване на каквато и да е нормалност, тъй като не е останала такава. Този път би трябвало да се случи друго. С това значително са съгласни и палестинци, и израелци, както и външните сили, които са от най-голямо значение.

Въпросът е в единодушието защо бъдеще да бъдат положени старания. Израелското държавно управление е напът да влезе в дипломатически спор със Съединени американски щати, най-важния му съдружник, за това какво би трябвало да се случи след прекратяването на огъня.

Президентът Джо Байдън е ядосан от това, което той назова " безсистемно бомбардиране " на Газа от страна на Израел. Дори и освен това състояние той продължава да поддържа Израел, както го прави от началото на войната, като активизира самолетоносачи, изпраща цялостни с оръжия самолети и постанова несъгласие на резолюциите за преустановяване на огъня на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В подмяна на тази помощ Джо Байдън желае Израел да се съгласи, че единственият метод да се продължи напред е подновяването на договарянията за основаване на самостоятелна палестинска страна. Това беше задачата на стартирания в Осло кротичък развой, която претърпя провал след години на договаряния.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху не сподели доста по въпроса за ръководството на Газа, в случай че и когато той разгласи войната с " Хамас " за извоювана. Но отхвърли проекта на Джо Байдън. Една неизменима линия на дългата политическа кариерата на Нетаняху е опълчването на концепцията за самостоятелна палестинска страна, която Осло се опита и надлежно не съумя да сътвори.

Целите на Израел си остават цялостна победа и безусловна абдикация на всеки останал жив член на " Хамас ". Унищожението на Израел, счита Нетаняху, е единственият метод да се спасят заложниците.

Броени часове преди Байдън да съобщи, че израелските бомбардировки са безразборни, Нетаняху произнесе своя лична тирада.

" Няма да позволи Израел да повтори грешката от Осло ", сподели той. " След великата всеотдайност на нашите мирни жители и на нашите военнослужещи няма да разреша достъп до Газа на тези, които възпитават тероризма, поддържат тероризма и финансират тероризма. Газа няма да бъде нито Хамасстан, нито Фатахстан ".

Фатахстан е язвителното название на Палестинската власт (по името на придвижването на палестинския президент Махмуд Абас " Фатах " - бел. прев.), съперника на " Хамас ", който признава Израел и си сътрудничи с страната по сигурността.

Вътрешната политика на Израел се вписва в сметките на Нетаняху. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че доста израелци го упрекват за неуспеха на разузнаването и защитата, разрешили на " Хамас " да нахлуе в Израел с такава мощност. С удвояване на съпротивата против самоопределянето на палестинците Нетаняху се пробва да си върне доверието на десните еврейски националисти, които поддържат неговото държавно управление.

Йонатан Цайген, синът на убитата активистка за мир Вивиан Зилбер, споделя, че войната е щяла да разбие сърцето на майка му, смятайки, че една война ражда още войни.  

„ Мисля, че тя би споделила " Не от мое име " ( “Not in my name ”, девиз на евреите, които са срещу войната с палестинците - бел. прев.)... Една война, стига да не гледаме на нея доста наивно, би трябвало да е средство, нали? Имам обаче чувството, че тази война сама по себе си е идея - на отмъщението ".

Йонатан усеща нова опция мирът да се върне в проектите на Израел.

Борците за мир бяха набрали известност в Израел, до момента в който позицията им не бе обезсмислена от палестинското въстание след неуспеха на мирния развой от Осло през 2000 година Тогава концепцията за мир с Палестина изчезна от главната линия на израелската политика. Сега, счита Йонатан, тази концепция си проправя назад път.

" Така е - безусловно. Преди изобщо не можеше и да споменеш тази дума. А в този момент хората приказват за мир ", декларира той.

Палестинският деятел от Хеброн Иса Амро ми сподели, че животът там е доста по-тежък за палестинците след 7 октомври.

" Стана доста по-лошо. Десетократно по-лошо. Повече ограничавания. Повече принуждение. Повече закани. Хората въобще не се усещат в сигурност. Хората нямат задоволително храна. Хората нямат достъп до обществения живот. За тях няма учебни заведения, няма детски градини, няма работни места. Това е групово наказване вътре в един регион, който е извънредно изолиран ", отбелязва Иса.

Докато двамата с него вървим през центъра на Хеброн, той влиза в вербален спор с група израелски военнослужещи. Един от тях, в бойно снаряжение, с автомат и огромен револвер в кобур, с черна маска на лицето, от което се виждат единствено очите, слуша от близко по какъв начин Иса ми изяснява, че мирът е единственият излаз и че няма военно решение на спора. Войникът не се показва, когато се включва в нашия диалог.

" Ти нямаш визия какво е да израснеш в Израел с такива съседи ", декларира той. " Да не приказваме за правата на хомосексуалистите, те бият дамите си, виждал съм го със личните си очи. Да. Те убиват дъщерите си, когато имат връзка с някого, който не харесват. Те (палестинците - бел. авт.) са нападателни. Познавам ги, живея  с тях. Те не желаят мир... Те ме ненавиждат. Знаеш ли, чувствам го. Разбирам всичко, което споделят. Не приказвам с тях ".

Възможност за спокойно бъдеще, за една самостоятелна палестинска страна паралелно до безвреден Израел, каквато и американците, и британците и доста други страни желаят, не би могла да се появи без устойчива дипломатическа и политическа воля и решителност.

Старият формат от Осло на мирни договаряния сред палестинци и израелци с посредничеството на Съединени американски щати завърши с крах.

Ако има идващ път, една концепция за договарянията, упомената от висши дипломати от Запада, е да се включи палестинската самостоятелност като съществена точка в един по-широк кръг от промени в Близкия изток. На Израел може да бъде препоръчана премията на взаимното припознаване със Саудитска Арабия, в случай че постави старания за нужните отстъпки по отношение на палестинската самостоятелност. Йордания и Египет биха имали решаваща роля като страни, постигнали дълготраен мир с Израел. Жизненоважен ще бъде приносът и на Катар и на ОАЕ, свръхбогатите страни от Залива. Както и саудитците, те се нуждаят от мира в Близкия изток, като се има поради разноските им от стотици милиарди долари за позицията на фактори от международен мащаб.

А има подготвен проект. Преди двадесет години саудитците предложиха на Израел кротичък проект с цялостно признание и мир с арабските страни, при изискване че се сътвори настояща и самостоятелна палестинска страна в линията Газа и на Западния бряг със столица Източен Йерусалим. Този проект още веднъж може да бъде изведен на дневен ред с разширение на съществуващите " Авраамови съглашения " сред Израел и някои арабски страни, само че като се включи въпросът за основаване на палестинска страна.

Това е амбициозна концепция, която няма по какъв начин да се реализира, без да има нови израелски и палестински водачи, които да повярват в този проект.

Американците могат да бъдат медиатори, въпреки че би трябвало да са равнопоставена страна в договарянията - нещо, което те не успявали да реализират преди. И двете страни би трябвало да бъдат подготвени да създадат мъчителни отстъпки във връзка с свои заветни фантазии, най-много свързани с територията. Политически стихии ще връхлетят тези водачи, които са подготвени да поемат опасности в името па мира.

Израелският министър-председател Ицхак Рабин бе погубен от еврейски екстремист през 1995 година, когато се опита да реализира мир с палестинците. Ислямистки екстремист умъртви египетския президент Ануар Садат, тъй като той подписа мир с Израел.

А войната в Газа би трябвало да свърши колкото се може по-бързо. Ако тя се разрасне, в кошмарните сюжети влизат нахлуването на обезверени палестинци през границата с Египет, като се има поради, че израелските танкове доближават, и ескалацията на размяната на огън през ливанската граница сред Израел и военизираната формация " Хизбула " в пълномащабна война.

Толкова доста би трябвало да се направи, с цел да има късмет мирът. Толкова доста към този момент се е объркало, че мирът може просто да е неосъществим, написа Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР