Да дариш живот – един от най-хубавите моменти за една

...
Да дариш живот – един от най-хубавите моменти за една
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Цената на майчинството

Да дариш живот – един от най-хубавите моменти за една жена. Но каква е цената на това да дадеш живот? Защо всеобщо родителите отсрочват решението за раждане на първо дете? Защо остават единствено с едно дете? Защо изобщо нямат деца? Защо към този момент многодетните фамилии останаха като един характерен образец за предишното? Това са единствено част от въпросите, които задават демографите.

Възможно ли е да обърнем статистиката?

В България - от този месец паричното обезщетение за втората година от майчинството се усили от 380 на 650 лв.. Достатъчно ли е обаче да сме финансово подсигурени от страната, с цел да сме спокойни като родители и какво можем да си вземем като образец от света?

В България все по-малко дами подхващат стъпката да станат майки в ранните години от живота си. Между 27 и 29 години - това е междинната възраст, когато дамите се трансформират в родители.

Такъв е казусът и с Елена Тодорова. Със брачна половинка ѝ живеят в чужбина за малко, само че за дом на децата си избират България. Преди три години се появява най-големият подарък за Елена - щерка ѝ Рая. Сега на 32 години тя към този момент чака и второто си дете.
„ Когато се почувствахме подготвени в персонален и професионален проект, взехме това решение. И в двата случая е било планувано “, споделя Елена.

По данни на Министерството на труда и обществената политика дамите в България имат право на едни от най-дългите отпуски по майчинство в света. Но дали това е задоволително за българките да се решат да станат майки?

„ Първата компликация, когато ти се роди дете, е да го запишеш на доктор. Лекари няма. Тези, които работят отхвърлят да записват нови пациенти. Детето би трябвало да има доктор. Например ние успяхме да запишем щерка ми при доктор в различен квартал, и то посредством ходатайстване посредством познати, тъй като срещнахме компликации, просто ни беше отказано “, споделя Елена. „ Други компликации – казусът с детските градини, с местата в тях, яслите, с качеството на обучение там, защото в детските градини не се получава такова “, добавя тя.

Според Елена в България доста дами са дискриминирани на работното си място при предпочитание да станат майки. „ Много дами са принудени да изоставен работа, тъй като работодателите им ползват дискриминационни практики по отношение на тях в това число това да бъдат уволнявани, да бъдат принуждавани да не употребяват болнични. Аз имам опция да работя и на 4, и на 6, и на 8 часа, моят шеф е извънредно търпелив в това отношение. За страдание за разлика от доста други страни изключително в Западна Европа, гъвкавото работно време към момента е доста рядко срещано “, споделя Елена.

Според Елена нарастването на парите за втората година майчинство от 380 на 650 лв. е стъпка в вярната посока, само че не е задоволително. „ Трябва да се насочат напъните да се сътвори опция за родителите, които да могат да се върнат на работа и да оставят децата някъде, а не с 24-25 деца на двугодишна възраст, които да бъдат отглеждани от един или двама възпитатели “, счита тя.

„ В доста страни има действителни данъчни облекчения, които подтикват работещите родители, на които да им се понижи данъчната оценка според от броя на децата, които имат. Било то във тип на данъчен заем. Това, което се показва като данъчни облекчения е смехотворно и не предстои на коментар. Това е мимикрия на значителните данъчни облекчения, от които има потребност “, счита мъжът ѝ Георги Тодоров.

Според Министерството на труда и обществената политика в България са признати най-новите трендове на Европейския съюз в тази област.

С оглед насърчаването на присъединяване на дамите на пазара на труда и основаването на благоприятни условия за завръщането на работа след използването на отпуск заради бременност и раждане и за развъждане на дете до 2-годишна възраст, се осъществят стратегии в поддръжка на майчинството, които са опция за майките, които имат предпочитание да се върнат по-рано на работа, да получават по-високи приходи, показват от министерството.

Изследване на Университета за национално и международно стопанство демонстрира, че идеалът на българина е семейство от двама родители с две деца, без значение изискванията и събитията. Експерти считат, че положителната обществена политика в скандинавските страни по отношение на самотното майчинство може да се приложи и у нас.
Самотният родител има право на двойно по-голямо майчинство. Неговата работна позиция е обезпечена от страната. Достъпът му до учебни заведения, детски градини, всевъзможни институции е безусловно безвъзмезден и наличен. Самото възприятие на родителство е доста по-засилено, в сравнение с тук в България, споделя демографи.

Скорошно изследване измежду 20 000 майки сочи, че едно на три фамилии във Англия заплаща повече за развъждането на дете, в сравнение с за наем или жилищна ипотека. Експерти дефинират Острова като третото най-скъпо място за развъждане на дете в света след Швейцария и Словакия. Това съгласно тях е и главната причина за ниската раждаемост там.

Джейми-Лии с изненада открива, че чака дете преди година. Най-голямата опора в развъждането на детето са нейните родители. Казва, че не би имала още деца на този стадий преди да срещне мъжа, който ще я поддържа. „ Преди щерка ми да се появи получавах към 190 паунда на всеки две седмици. Това е нищо. Много е мъчно да се живее с тези пари. Сега откакто родих, станаха 324 паунда на всеки две седмици “, споделя тя.
Платеният ѝ отпуск по майчинство е 39 седмици. За първите 6 седмици тя получава 90% от заплатата си. След това - по 151 паунда за седмица.

„ Тук дамите се връщат на работа след към 9 месеца. Аз не бих била подготвена да се върна на работа след 9 месеца, тъй като към момента кърмя, тя към момента е доста привързана към мен. Тя има единствено мен. Не мога да я оставя на някого “, споделя Джейми.

Според професора по връзки и медии Сара Педерсен 3 от всеки 10 компании на Острова биха платили цялото майчинство за три месеца. „ Държавата дава някаква поддръжка за развъждането на дете. Можете да получите 15 часа безвъзмездна грижа за дете за 38 седмици. Когато детето навърши три години и преди да тръгне на учебно заведение. Но преди навършването на три години, ти си самичък “, изяснява Педерсен.

Мечта на милиони хора по света да я посетят, да останат там и да съумеят - Съединените щати е една от най-богатите и развити страни, само че не предлага национална стратегия за платено майчинство. По публични данни единствено 21% от работещите американци имат достъп до парично обезщетение за майчинство, и то подсигурено от работодателя. В тази статистика попада и Джазмин, която има наследник на една година. Казва, че цената да си родител в Щатите е голяма.

„ Работех в Бевърли Хилс. На цялостно работно време като помощник по връзките, и имах 6 седмици отпуск, които използвах, идващите седмици бяха неплатени. За благополучие брачният партньор ми работи, другояче щеше да бъде много мъчно финансово да се оправим. Дължината на майчинството в Съединени американски щати сега е 12 седмици “, изяснява тя.

Един от огромните проблеми пред Джазмин е достъпът до центровете за грижа за детето, тъй като без тях тя не може да се върне на работа.

Социалната политика за майчинство в Съединените щати експертите дефинират като демографска изключителност.

„ Сигурността, която американецът изпитва във връзка с развиването в бъдещето, реализацията на своето потомство е доста по-голяма. Те не усещат особена нужда да бъдат в допълнение подтиквани. Към сегашния миг ние виждаме равнене на коефициентите, свързани с раждаемостта към тези, които се демонстрират в Европа. Америка напълно скоро ще би трябвало да премисли нуждата от основаване на демографска политика и в действителност инициирането на действия и начинания за поощряване на раждаемостта “, разясняват демографите.

Казахстан е страна с голяма територия и запас и с положителни равнища на раждаемост. В 14 до 17% от случаите казахстанската жена става майка още в юношеските си години. Затова и интервалът за последващи раждания е доста по-голям.

В Казахстан дамата има право на две години майчинство, което може да бъде удължено до три, от които първата е платена, само че заплащането е едвам 40% от междинния месечен приход на майката за последните 24 месеца.

Според демографи нуждата от поощряване на раждаемостта в Казахстан не е толкоз огромна, само че е значима поради територията на страната.

Колкото и да е висока цената на това създадеш нов живот, милиони двойки по света го вършат.

За да има баланс в раждаемостта и с цел да спре застаряването на популацията е належащо по този начин нареченият коефициент на фертилност да бъде 2.1, т.е. една жена да ражда към две деца в живота си. Сред дребното страни, които са постигнали това е Франция.

В България този индикатор е към 1.54 при междинни 1.53 в Еропейския съюз. Различни фактори като финансова осигуреност, непрекъснат приход на майката, сигурност на работното място, както и професионалното и личностното развиване на детето, са в основата на решението дали да станем родители или не. Дали сме подготвени да платим цената е решение на всеки един от нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР