Да чуеш Аз не съм политик от водач на листа

...
Да чуеш Аз не съм политик от водач на листа
Коментари Харесай

Александър Дунчев, Продължаваме промяната: С мафията компромиси не може да се правят

Да чуеш " Аз не съм политик " от лидер на листа за парламентарни избори, звучи неестествено - само че наподобява напълно достоверно, когато става дума за Александър Дунчев.

43-годишният някогашен народен представител от " Продължаваме промяната " и някогашен началник на Изпълнителната организация по горите е доста по-известен с позицията си на природозащитник и участник в гражданските митинги против бетонирането на Черноморието и планините.

Вероятно е и един от дребното кандидат-депутати, които прекарват по-малка част от акцията на площадите, тъй като избира да отдели времето си за горите - там, където може да покаже явните образци за срастването сред политиката и престъпността, водещи до директно нарушаване на ползите на жителите.

Дунчев не се колебаеше да приказва за грешките, които обединението с мандата на Политическа партия допускаше в ръководството на естествените запаси и околната среда, даже с цената на сериозното неодобрение на министрите от Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Престоят в 47 Народно заседание освен не го е трансформирал в партиен представител, а му е дал един явен урок: " С мафията взаимни отстъпки не може да се вършат ".

Учил сте авиационна техника в Холандия, преди да се върнете в България. Как решихте да промените полето?

Исках да изучавам авиоинженерство, тъй като самолетите бяха най-близко до това, което е вдъхновяващо в природата. Природните форми, птичите форми в действителност се употребяват за основаването на самолети. В крилата им има и специфични детайли, които са заимствани от анатомията на акулите. Те вършат турбуленция във въздуха, с цел да се понижи съпротивлението. Това, което еволюцията е основала при акулите, се употребява от хората, с цел да усъвършенстват технологията в самолетите.

И те, и галактическите технологии бяха върхът на науката и на това, което човек може да научи от природата.

Много е вдъхновяващо, само че не е задоволително, с цел да компенсира потребността на човек да бъде измежду природата. Особено за човек, който е привикнал с нея или е живял като дете единствено измежду природа.

В Холандия ми беше ужасно трагично, тъй като всичко в близост беше единствено парници, блокове, небостъргачи. Това доста ме потискаше. Работех денонощно. Учих денем и през нощта.

Природата доста ми липсваше и всяко лято се връщах в България. Запознах се с жена ми, която след това заведох в Холандия, с цел да живеем дружно там. И на нея не ѝ хареса този метод на живот.

Всичко е единствено пари, единствено технологии. Видях, че салдото не е това.

Реших да се върна и незабавно да запиша компетентност „ Горско спопанство “ - не с цел да дърводобивам в гората, а тъй като горското стопанство беше най-близко до това човек да научи за какво е толкоз скъпа природата.

Предполагам, че това, което сте научил в чужбина, в този момент също ви оказва помощ – да вземем за пример, със сателитните фотоси на горите и така нататък?

Да. Използвам доста неща, в това число и езиците - холандски, немски и британски, когато вървя в Европейската комисия, с цел да лобирам за отбрана на природата. С помощта на европейски депутати и представители в Европейска комисия задвижихме доста наказателни процедури против унищожаването на природата в България. Цялото know-how е впрегнато в нейна отбрана.

В Европа май е по-лесно да лобирате за природата, в сравнение с в България?

Много по-лесно е да приказваш и да се схванеш с европейците, тъй като те към този момент са достигнали самосъзнанието, което ни е нужно, с цел да оцелеем в бъдеще.

У нас към момента сме с 20-30 години обратно - мислим за съветски нефт и газ. Европейците схванаха, че е хубаво да се развиваш, хубаво е технологиите да се употребяват за по-висок стандарт на живот, само че към този момент е доближат лимит, поради който би трябвало да се вземат бързи и внезапни ограничения за избавяне на климата. За да не изгубим салдото, би трябвало да се развиваме в естетика с природата.

Това се приказва непрестанно по холандските малките екрани. Там бях надълбоко повлиян от този метод на мислене. В европейските общества непрекъснато се сигнализира, че имаме проблем с природата, имаме проблем със Земята и с климата. Още преди 20 години хората бяха почнали да разискват този проблем.

После той стана една от главните дела на евродепутатите и членовете на Европейската комисия. Неслучайно в този момент се прокарват доста зелени политики – тъкмо тъй като се осъзна, че към този момент няма по какъв начин да се подценяват.

Нашата идея тук, в България, е зеленото мислене и развиването в естетика с природата да стане част от българската национална политика.

През последните години се борихме да прокараме тази философия и политика благодарение на доста жители, с природозащитни организации, с единични депутати от Народното събрание, политици и служители – всичко се случваше на парче, на мускули, с митинги, с тъжби, с наказателни процедури. Това коства ужасно доста сили и сила.

Стъпките, които вършим, са дребни, а времето, което ни остава пред климатичните рецесии и демографски обществени рецесии, е нищожно. Решихме да се опитаме да работим непосредствено по тези проблеми, като влезем в полето на политиците.

Аз не съм политик. Просто съм жител, който вижда, че няма кой да съставлява нашия цивилен интерес да спасим природата и да живеем в естетика с нея.

Последен ли взехте решението да оглавите листата на Политическа партия?

Не желая да ставам политик. Но желая да трансформира модела, който опорочава ръководството на страната – и пробвах да го направя през последните 7-8 месеца в Народното събрание. Важно е да се подтиква мисленето и хората, които вървят напред със своите дела, хрумвания и визии, а не да се толерират хора, които не се интересуват от нищо друго с изключение на от властта.

Нашият проблем е, че в Народното събрание се бутат или хора, които имат единствено жадност за власт, или такива, които желаят да облагодетелстват себе си или някой различен.

Вие оглавихте Агенцията по горите в границите на служебното държавно управление на Румен Радев - в този момент на тази позиция е различен кадър на Радев, Стоян Тошев. Въпреки това виждам, че много го критикувате във Фейсбук?

Истината е, че аз по-скоро съм предложение на Кирил Петков към Радев. И тогава Радев оцени, че може би има смисъл да се впрегнат сили против мафията на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Осъзнавах, че е извънредно рисково решение да приема тази позиция. Хората ме предупреждаваха, че в случай че за 4-5-6 месеца се занимаваш с тривиалните неща и си тръгнеш, всичко ще се върне назад от мафията или от старите служители, които са привикнали със статуквото. Затова се концентрирах върху няколко дейности, които да оставят доста мощна диря.

Атакувахме с Агенцията по горите всичките ловни стопанства, в които имаше образци за това, че ловната мафия в действителност е олигархичната мафия; осветихме ги, с цел да остане диря в историята по какъв начин тази мафия мачка горската система и я употребява, с цел да се облагодетелства.

Втората стъпка беше да разкрием, че в действителност има противозаконна сеч. Ние показвахме къде са тези противозаконни сечи – за разлика от настоящето управление на Агенцията по горите, което твърди, че всичко е наред и няма нарушавания. Обаче има. Не всичко е черно и бяло. Не всичко е и сиво. Имаме и положителни образци, и неприятни такива.

Третото и най-важното нещо е, че започнах да работя за бистрота и гласност на активността на горските. Описахме целия екип на горската система - 1000 души в Агенцията по горите, с обществено налични национални досиета, с цел да се вижда кой кой е, със фотографията и биографията си. Така и хората могат да преценяват кой, какво и за какво прави. Тази система към момента работи и не е отстранена.

Най-силната стъпка беше прозрачността по връзки на сигналите, които хората могат да подават. Направихме система на, в която всички сигнали и отговри на жителите са обществени. Това подвигна успеваемостта на инспекциите неведнъж. Когато има ориентиран прожектор върху съответен горски контрольор, той стартира да работи доста по-обективно и да разкрива повече нарушавания. Тази система също работи и сега.

Има и обществен фото-регистър с карта за всички камиони, които потеглят от гората. И това не е отстранено, тъй като никой не смее да го направи.

Това са ужасно мощни принадлежности, за които компании и бизнеси ни помагаха непринудено със програмен продукт. Те съществуват и на частни уеб сайтове, тъй че даже страната – по путински – да затвори тези механизми, ще останат под обществен надзор.

Тези системи за гласност се употребяват и от доста горски чиновници, които желаят да си свършат работата.

Точно за три месеца можем да спрем противозаконните сечи и схемите в горите, в случай че дадем убеденост на горските, че ще бъдат предпазени в битката с дървената мафия, ако някой ги принуждава или корумпира, с цел да прикриват нарушавания. Затова сме основали тези принадлежности. Просто няма кой да ги ползва, тъй като хората са заплашвани с уволнения. Вчера бях на среща, на която следващия лесовъд ми разказваше по какъв начин е разкрил схемите и е бил уволнен в региона на Драгоман и Сливница. Примерите като този се появяват са всеки ден. Такива брутални схеми няма на никое място другаде по света.

Хората са ни най-важни. Системите ги имаме. Общественият надзор и интерес към горите ги имаме. Единственото, което ни липсва, са тези чиновници, с чиято помощ горите да се ръководят транспарантно и за повишение на общия стандарт, а не да се борим с противозаконни сечи.

За тази цел има потребност от непрекъсната политика, освен от някой водач като Кирил Петков, който да споделя „ този го отстранявам, този го оставям “. Ние уволнихме няколко доста корумпирани чиновници. Но нямахме опция да назначим качествени хора, тъй като съдружните сътрудници ни спъваха.

 Александър Дунчев

Дървената мафия е под протекция в районите, в които Движение за права и свободи има мощни позиции. От друга страна, когато Българска социалистическа партия овладяха контрола в Министерството на земеделието и горите, не трансформираха нищо значително. От трета страна – Бойко Борисов също си има „ обичано “ ловно стопанство – Паламара – а синът на някогашния началник на Североизточното държавно горско дружество Бейзат Яхя е народен представител от ГЕРБ.

Показахме през последните 6-7 месеца по какъв начин на всички места се върнаха хора на ГЕРБ и Движение за права и свободи от Българска социалистическа партия, което сподели, че мафията няма партиен цвят. Тя работи с всеки, който е подкупен, и тези схеми се повтарят в съвсем всички партии като се изключи една-две.

В доста от стопанствата нещата се върнаха наопаки. След като ние ги разкрихме, нямаше кой да довърши работата по преустановяване на главните нарушавания.

Няколко пъти като народен представител задавах въпроси до министъра на земеделието Иван Иванов от Българска социалистическа партия - ето ги доказателства за схемите в ловните спопанства, вие какво ще извършите?. Отговорът беше „ Нищо. “

Даже не спря следващия нагласен конкурс и контракт за Тодор Батков за нова ловна концесия в ДЛС Кормисош, макар фрапантни нарушавания на конкурентните правила. Колко напън оказахме - обществен и политически - с цел да не се позволява нов корупционен контракт с следващия " олигарх " по модела на ГЕРБ, само че и Иванов го подписа в последните си два дни.

Какво се случи с делото за постройката на Румен Гайтански-Вълка край язовир Искър?

Там към този момент има четири каузи. Едно е против общината, а останалите три бяха заведени от името на вложителите – т.е. от хората на Вълка, против актовете за нелегално строителство, издадени от ИАГ. Това е невиждан случай за Агенцията по горите –написахме три акта след страхотни инспекции, каквито никой не си беше позолявал да прави.

Общината имаше доста повече благоприятни условия да нападна градежа – само че даже след страховит медиен и обществен напън сформираха акт, който е написан по този начин, че да падне доста елементарно в съда. При нашите актове също има риск да паднат, просто тъй като няма кой да ги пази съответно при новото управление на Агенцията по горите. При това равнище на правосъдна честност и изключително когато има политически напън върху нея, нямам никаква вяра. Но мога да кажа, че каквото е зависело от хората в екипа, който аз ръководех, беше направено.

Кирил Петков се разгласи срещу изследванията на шистов газ в България от природозащитна позиция. Какво е Вашето мнение за шистовия газ, когато става въпрос за откъсването от енергийната взаимозависимост от Русия? Няма доста варианти за обособяване, както се вижда. А в това време това е извънредно належащо. Проучването на шистов газ беше неразрешено преди доста години...

И по този начин би трябвало да си остане. Газът и петролът са горива, водещи до климатични промени и дисбаланс с порои, естествени нарушавания, пожари в горите, разрушение на биоразнообразието на Земята. Вместо да се влага в тези изследвания, ресурсите на страната би трябвало да се концентрират към произвеждане на сила от възобновими източници, да подтикваме потреблението на слънчевата сила – и опитахме да го създадем дружно с Демократична България през промени в закона.

Но в много региони тъкмо ловните дружински са тези, които нападат градежа на нови слънчеви паркове.

Има го този проблем. Един от въпросите, с които се занимавам, е противозаконна гола сеч в гори от дъб на доста изсъхнало място до Петрич. Горите се изсичат, с цел да може по-лесно да мине идната процедура за въздействието върху околната среда на предстоящ слънчев парк. Вместо това, те би трябвало да се пазят, с цел да задържат водата. Достатъчно места има за слънчеви паркове върху изоставени икономически постройки и площи.

Същото е и с ветрогенераторите. Ние сме за зелената сила, само че там би трябвало да се приложи правилото на „ No-go areas ”. Това са зони, неразрешени за зелени технологии – в тези места птиците мигрират, зимуват или си почиват.

Във Ветрино, Варненска област, трябваше да бъде направена огромна инвестиция във вятърна сила. Само че един човек, който основава много чудноват „ исторически “ музей с много социалистически знаци, внезапно стартира да провежда цялото население срещу тази инвестиция. Аргументите са много сходни на акцията, която се водеше против Covid-ваксините. Сложно е да се вземат такива решения, тъй като на всички места има елементарно манипулируеми хора.

Така е, само че казусът тук не са хората. Това, което води до неналичието на доверие и лесното поддаване на операции и популизъм, е, че до момента страната се управляваше единствено по корупционен метод – това не даваше опция да се взимат решения, които да пазят по едно и също време ползите на бизнеса и на хората.

Същото е и със ски курортите, и със застрояването на Черноморието. Ние нямаме нищо срещу да се създадат ски писти и курорти. Нямаме нищо срещу да има красиви места за отмора по Черноморието. Съгласни сме да се основават ветропаркове или слънчеви централи. Въпросът е, че в 90% от случаите не им е мястото там, където мафията се пробва да ги построи.

Досега това противодействие сред жители и бизнес се генерираше не от друго, а от корупцията.

Ако имаме качествени хора, които да ръководят Министерството на околната среда и те работят задоволително транспарантно (както го показахме с Агенцията по горите), хората ще стартират да си връщат доверието и ще се намират уравновесени решения – тъй че да има и ветрогенератори, и слънчеви паркове, и ски курорти, и вилно населено място по морето.

Човекът, на който всички имат доверие - и бизнес, и жители - ще може да взима решения, които отразяват всички ползи и да се реализира развиване в естетика с природата. Това е нашата визия, доста е просто. За нея обаче трябват хора със същата визия. Нищо повече.

След като ви смъкнаха от власт обаче, доста бързо съумяха да основат различен „ роман “. Затова е много мъчно да се прави политика в България.

Ние им го позволихме. Това е наша неточност. Ако някой има силата да сътвори неверна визия за това що е то смяната и какви са хората на смяната, за това сме отговорни единствено и само ние.

Ако сме си свършили цялата работа и сме се раздавали по всички посоки, тъй че хората да схванат за каква смяна се борим, нямаше да загубим доверие.

Даже мафията да те смъкна, хората щяха да излязат на идващия ден – не 10 000 души, както тези, които опазиха Никола Минчев, а щяха да са 1 милион души на площада, в случай че бяха осъзнали, че Промяната в действителност е техният късмет за по-добър живот. Мафията щеше да глътне толкоз вода, че повече да не се появи.

Но допуснахме хиляди неточности, тъй като се учихме в придвижване. Аз върша неточности, като върша взаимни отстъпки и споделям „ Добре, хайде да дадем на Българска социалистическа партия горските предприятия, с цел да има взаимни отстъпки, да вървим дружно напред “. Ами очевидно не става. С мафията взаимни отстъпки не може да се вършат.

Сега до момента в който сте в акция, допускам, че обикаляте из регионите – какво Ви прави усещане?

Обикалям в горите повече, в сравнение с в регионите. Със ужасно терзание отивам при хората, тъй като нямам какво да им кажа. А не върви да вършим от същото: „ Ние ще ви обещаем да ви оправим живота “. Е, нали един път към този момент обещавахме? Затова, върша това, което зависи от мен.

Ходя по горите и се боря да покажа по какъв начин би трябвало да се ръководи този запас и страната, без да съм във властта, без да неистина хората. Правя всичко допустимо.

Имате ли съидейници вътре?

Да. В „ Промяната “ доста от сътрудниците видяха, че това е методът - не да висим във Фейсбук и да обясняваме по какъв начин ще помогнем, а да го демонстрираме с действителни каузи, всеки ден.

След наводненията в Каравелово всички споделяха, че няма противозаконна сеч. Да, може там да няма, само че в Копривщица това е същински проблем. Веднага започнахме да работим по този проблем – в Копривщица също имаше наводнения, само че бяха по-малки, тъй като по-голямата част от водата се изля в прилежащата Карловска община.

Защо в Каравелово няма, а в Копривщица има противозаконна сеч?

Защото мафията е съумяла да пробие на избрани места, на други - не толкоз. В Копривщица тя се беше позиционирала с предходната власт. Един от водачите на ръководещите в общината е главният дърводобивник в региона, монополист на целия дърводобивен и дървопреработващ бизнес. Всичко, което се сече в гората - в това число противозаконното – се изнася на пелети за Италия и Гърция.

Направихме няколко инспекции там, само че никой не може да го спре или да го хване. Единственото, което интернационалният надзор реализира, е да се спре FSC-сертификатът на общинското горско стопанство (б.р., уверение за генезис на дървесината от отговорно ръководени стопанства). Българските институции не можаха да го спрат. Това е един образец по какъв начин властта се е сраснала с мафията. Там вредите в гората са същински.

Нямаше ли възбрана за експорт?

Тази възбрана е единствено за Турция, тя не може да важи за Гърция или Румъния. Там няма кой да спре тировете да си вървят. Тази възбрана е чиста форма на популизъм, зад който се крие изтощение и прахуляк в очите на хората. Никой не може да пресече тировете, които идват от Европейски Съюз и да им забрани да отидат към Турция. Хората разтоварват камионите в един завод и ги качват на различен тир.

 Александър Дунчев

Ще има ли и на тези избори замяна на „ гласове против дърва “?

Да. Всеки ден имаме сигнали за това. Много е притеснително за хората по места. Успяхме да покажем един образец в Ихтиман, където лъжат хората с цените и с билетите. За Родопите имаме сигнали, че от горското стопанство изнудват политически и финансово хората, като им им споделят „ Вие няма да сечете сами, ние ще ви отсечем и доставим дърва “. Това си върви сега, просто нямаме сили да го спрем. Моите сили са до София област и каквото зависи от мен, е направено. Показахме далаверите с дървата за огрев и противозаконната сеч с репортажи в медиите.

Колко рискови са измененията в Закона за околната среда, в които се одобри отсрочване на по-засиления правосъден надзор с втора инстанция за екооценките на огромни строителни планове?

Опасното е, че идващите, които дойдат на власт, могат доста елементарно да зачеркнат постигнатото. Много по-малко хора ще реагират, в случай че им кажеш „ Ние махнахме единствено периода, само че си остана годната сега процедура да няма втора инстанция “. Така че рискът е 90%. Затова се боря. Това е отново форма на популизъм, прахуляк в очите на хората, който не го прави мафията, вършим го ние.

Тогава Има Такъв Народ лобираха поради градежа на Автомагистрала „ Струма “.

Има Такъв Народ ни стопираха и няколко от промените в горите. Дори Българска социалистическа партия започнаха да се преценяват и да ползват някои от тях като електронните търгове. От МЗХГ ограничиха малко и дълготрайните концесии и контракти. Но същинските промени през Комисията за земеделието бяха блокирани – тя беше под председателството от Има Такъв Народ.

Защо не бяхте в управлението на отрасловите комисии в Народното събрание, а единствено редови член?

Аз на всички места съм единствено един елементарен човек. Никъде не съм се бутал за власт, нито съм се бутал и за тези избори. Хората ме поканиха, тъй като видяха, че някой би трябвало да се бори за горите. Даже ме поканиха да бъда кандидат-депутат и в Смолянския район. Имах покана и в Пазарджик. Изобщо не ламтя за власт, не ме интересува. Искам просто да се случват нещата. Някои си мислят, че всички тези кавги ги вършим, с цел да взема властта. Три пъти съм отказвал на Кирил Петков да се занимавам с власт, с Агенция по горите и каквото и да било.

„ Продължаваме промяната “ има публично предизборно мото „ Да си довършим работата “ - само че в случай че би трябвало Вие да дадете своя персонален слоган, какъв би бил?

Моят си персонален слоган е „ Да се развиваме в естетика с природата. “ Това е, за което аз се боря, давам като образец и считам за огромната идея.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР