Да чакаш половин нощ на бензиностанция и да останеш с

...
Да чакаш половин нощ на бензиностанция и да останеш с
Коментари Харесай

Какво стана във Франция? „Навсякъде има километрични опашки“

Да чакаш половин нощ на бензиностанция и да останеш с празни ръце - стотици хиляди французи се сблъскаха с това през последните дни. На бул. „ Периферик “, или просто " Периф " - околовръстното на Париж, се извиват километрични опашки доста преди зазоряване. На втората седмична стачка на служащите в рафинериите в „ Тотал “ и „ Ексон “ няма задоволително бензин за всички.

Три до четири часа на опашка за бензин “

Според отрасловото министерство минимум една трета от бензиностанциите изпитват остри проблеми с доставките на гориво. Всъщност обстановката е още по-лоша: даже в огромните градове е мъчно да се зарежда гориво. Медиите разгласяват карти, показващи къде другаде има бензин и дизел - това припомня на репортажи от фронта. Дефицитът е по цялата страна.

" Днес станах в четири сутринта и прекарах три часа на опашка, с цел да заредя. Не разбирам за какво няма да сме с преимущество, тъй като това ни е работата, обстановката е сериозна за нас ", споделя засегнат водачът на парижко такси.

Цените скочиха до небето. Според формалната информация приблизително на седмица дизелът е поскъпнал с 10,8 евроцента за литър (до 1,80 евро), бензинът - със седем (до 1,60).

На доста частни бензиностанции, да вземем за пример в Париж, към този момент е към три евро. " А на нас какво ни остава? Трябва да работя ", оплаква се таксиджията.

Стига се до пердах

Атмосферата по бензиностанциите се нажежава, в обществените мрежи има доста клипове със битки сред ядосани водачи. Някои се пробват освен да изпълнят резервоара, само че и туби. На останалите не им харесва.

Училищните рейсове са анулирани в районите: родителите би трябвало да се сплотяват и да докарват децата си на учебно заведение. Някъде се вкарват ограничавания: да вземем за пример до 30 литра за леки коли и 120 за камиони.

В Бетюн, в северозападната част на страната, управляващите на департамент Па дьо Кале анулираха финалния кръг от френския рали шампионат.

Не се разминава без произшествия. И по този начин, в понеделник в град „ Вилие сюр Бел “ в столичния регион група младежи безусловно превзеха бензиностанцията, пропускайки единствено локални поданици. На всички останали беше препоръчано да купуват бензин от туби на тяхна цена. Автомобилите на тези, които се пробваха да се възмущават, бяха замеряни с камъни. Край на " бизнеса " сложиха едвам пристигналите служители на реда.

В други два квартала във вторник вечерта са арестувани петима души, които наоколо до бензиностанции са продавали иззад тезгяха бензин по 3,50 евро за литър.

А предишния уикенд в департамента Лот-е-Гарон двама души точеха гориво от екскаватор. В колата им жандармеристите разкрили 36 двадесетлитрови туби. В близката плантация нарушителите разрушили металните порти на хангара, с цел да източат горивото от тракторите.

Причини за стачката

Стачкуващите служащи в петролните рафинерии желаят по-високи заплати. И те могат да бъдат разбрани: газът, електричеството, стоките и продуктите от първа нужда внезапно нарастнаха през последните месеци. Например, цената на френска багета рискува да нарасне с 40% единствено за няколко седмици. Отне двадесет години за предходните 40%.

Покупателната дарба на популацията пада. Това наподобява изключително незаслужено към чиновниците на „ Тотал “, защото тяхната компания прави непредвидени облаги на фона на енергийната рецесия: през 2021 година чистата облага на френския колос надвиши 16 милиарда $. Според специалистите тази година резултатът даже е по-добър.

Профсъюзните водачи показват, че заплатата на президента и основен изпълнителен шеф на „ Тотал “ Патрик Пуян се е нараснала с 52% през 2021 година до 5,9 милиона евро. Стачкуващите считат, че управлението би трябвало да споделя. Основното изискване: нарастване от 10 % преди края на годината.

До момента не е реализирано съглашение. Ръководството не е срещу отстъпките, само че не и такива.

Правителството е готово да се намеси, само че се опасява от митинги

Преди седмица държавният представител Оливие Веран, без да желае да провокира звук, съобщи, че няма дефицит на гориво, макар че всички виждат противоположното.

Сега управляващите признаха казуса и приканват стачкуващите към компромис. " Тъй като има оферти от управлението, би трябвало да ги обмислите. В противоположен случай това към този момент не е стачка, с цел да се реализира резултат - блокиране на страната, което е неприемливо ", сподели френският министър на стопанската система и финансите Бруно Льо Мер.

„ Ако Общата конфедерация на труда откаже да взе участие в полемиката, няма да имаме различен избор, с изключение на да прибегнем до нужните ограничения, с цел да отблокираме хранилищата за гориво и да накараме рафинериите да проработят, просто тъй като нашите сънародници не могат да станат заложници на спор сред синдикат и частно дружество “, закани се той.

Междувременно към момента не е изцяло ясно за какви " нужни ограничения " става дума. Формално рафинериите не са блокирани - просто не транспортират гориво. Ако изпратят полиция и жандармеристи там, няма да има кого да разпръскват.

Могат ли чиновниците да бъдат принудени да се върнат на работа? На доктрина да, в случай че стачката заплашва сигурността на страната, действието на такива основни служби като да вземем за пример полицията или пожарникарите. Това обаче към момента би трябвало да се потвърди. Освен това синдикатите имат свои способи: да вземем за пример служащите всеобщо ще излизат в болнични. Страните са безапелационни и никой няма да отстъпи.

И най-после, за управляващите опцията за потребление на мощ в изискванията на обществено напрежение и възходящото неодобрение на жителите заплашва със съществени политически опасности. По бензиностанциите и в обществените мрежи хората като цяло са съпричастни към митинга на служащите от „ Тотал “, а доста от тях се сърдят на властта. Това може да се прояви ясно още идната неделя, за която е планувана огромна акция на лявата съпротива - шествие против скъпия живот.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР