Да бъдеш успешен е умение. Можете да развиете такова умение,

...
Да бъдеш успешен е умение. Можете да развиете такова умение,
Коментари Харесай

7 умения на високоефективните хора

Да бъдеш сполучлив е умеене. Можете да развиете такова умеене, в случай че разберете какви подходи и правила би трябвало да приложите в работата си и в персоналния си живот.

Със сигурност сте чували за известната книга на Стивън Кови (1932-2012) " Седемте навика на високоефективните хора ". Книгата е отлична, предлагаме да се прочетете от всеки, който е заинтересуван от тематиката за саморазвитието.
 Снимка 274205
Източник:

Основните хрумвания на Стивън Кови са следните:
За да реализира триумф в живота си, човек би трябвало да знае на какво в действителност се дължи триумфът . За Стивън Кови в основата на триумфа лежат безконечни универсални правила като усърдие, самообладание, неизменност, умереност, покорност, кураж, правдивост, невзискателност и придържане към златното предписание " Не прави на другите това, което не искаш да ти създадат на теб ". За значимите неща в живота няма бързи и лесни решения . В дълготраен проект за значимите неща не сработват решения " отвън-навътре ", които в момент да носят триумф или успеваемост. Всички значими резултати, които човек реализира било в персонален, било в професионален проект, изискват дейности " отвътре-навън ", т.е. личностно израстване, смяна на парадигмите и развиване на съзнанието до ново и по-високо равнище, което да разреши и постигането на по-голям триумф. За да е ефикасен и сполучлив човек в която и да е област, той следва да развие навика да мисли самодейно . Това означава човек да концентрира силата си основно върху нещата, които желае и би трябвало да промени и усъвършенства (това е така наречен " кръг на въздействие " ), а не да се разпилява с тематики и въпроси, които имат малко значение върху неговия живот (това е така наречен " кръг на угриженост " ). Първите неща са първи . Това значи човек да е наясно със своите полезности и персонална задача в живота, да има дълготрайни цели, които желае да реализира, както и по този начин да е провел времето си, че постоянно да стартира деня или седмицата с значимите неща, а не незабавните (но постоянно маловажни във връзка с неговия успех). Непрекъснато развиване на способността да се реализират високи резултати . Който е блажен и спре да влага в развиването си, в действителност не просто стои на едно място, а стартира да слиза надолу и да утежнява живота си. Необходимо е непрекъснато възобновяване и грижа за четирите измерения на човешката природа - физическото, умственото, прочувственото и духовното.  Снимка 533320
Източник:

Предлагаме ви някои конкретизирани препоръки за асимилиране като умения, въодушевени от правилата на създателя:

1. Винаги си правете заключения

Всяка обстановка би трябвало да може да се разложи на причинно-следствена връзка. От всяка обстановка можете да заключите по какъв начин мога да стана по-добър.

Това е неприятна обстановка - не се ядосвате, не обвинявате никого, пробвате се да разберете ЗАЩО се е случило, КАКВО можех да направя по друг метод и можете да извършите този извод от безусловно всяка обстановка, без значение дали става дума за неприятно пътешестване до магазина или за несполучливо пускане на бизнес.

2. Вижте опциите в проблемите

Всякакви, даже и най-трудните обстановки (а от време на време и те са тези преди всичко!) носят със себе си неповторими, до момента неразучени благоприятни условия. Трябва да се научим да не се паникьосваме, а да търсим изходи и по какъв начин можете да превърнете обстановката в своя изгода.

Предлагайте решения, а не излагайте казуса. Научете се да не криете главата си, затваряйки, с вярата да се " саморазтворите ", а да поемете контрола над събитията в свои ръце. Като образец: всяка от най-тежките стопански рецесии за някого се оказа голяма опция.

3. Задайте ясно конкретизирана цел

Цел, която няма количествено измерение и съответен период за осъществяване, не е цел, а фикция. Всяка фантазия може да бъде " измерена ": на части, килограми, левове, сантиметри и незабавно щом си сложим такива индикатори и се ограничим по повод - незабавно фантазията се трансформира в цел. И там нашият несъзнателен и умишлен разум реагират по друг метод!

В същото време е значимо да си поставите цели, които са от голяма важност за настоящото положение на нещата, вашите запаси, само че с амбициозна основа. В идеалния случай задачата би трябвало да бъде постижима, само че по подобен метод, че да би трябвало да се напрягате малко.
 Снимка 261024
Източник:

4. Обединявай хората

Синергията е ужасно нещо. Целият професионален опит демонстрира, че най-големите, амбициозни и огромни планове са правени единствено в съдействие с други хора. Когато можеш да обединиш хората с някаква концепция, мотивация, план, до момента в който всеки носи нещо свое, способства със личния си труд - резултатът постоянно надвишава този, който би могъл да се реализира самичък.

Затова имаме вяра, че един високоефективен човек не може да стане в горда самотност.

5. Мислете в печеливши " win-win " тактики

При всевъзможни договаряния, във всевъзможни сложни обстановки ни се коства, че главният ни проблем е желанието да получим оптимално вероятната изгода. Започва " дърпането на одеялото " и вследствие на това се изразходва голямо количество сила и резултатът не удовлетворява никого.

Винаги се опитвайте да мислите в печеливша тактичност: какво решение мога да измисля, тъй че всеки от участниците да получи някаква част от своята изгода? И от тази позиция най-често е допустимо да поемете контрола върху договарянията в свои ръце и да постигнете стремежи резултат.
 Снимка 359506
Източник:

6. Отделете време за стратегически задания

Това е постоянно срещан проблем: прекомерно огромно заслепение с " оперативни " задания, " въртележка ", който се случва ден след ден, като в същото време забравяме за значими стратегически задания. Изглежда, че тези значими стратегически задания са прекомерно надалеч, всичко към момента ще има време... В резултат на това годините минават и нищо не се трансформира коренно в живота.

Такива стратегически задания включват да вземем за пример специализация, отбрана на дисертация, проучване на непознат език, приемане на шофьорска брошура и така нататък Затова се опитвайте да отделяте най-малко малко време всеки ден, с цел да се занимавате с такива " дълги ", само че извънредно значими в световен смисъл задания.

7. Насладете се на измененията

Като цяло, по принцип, е правилно, че смисълът на живота е да се получи наслаждение от него. Освен това сме сигурни, че хората, които имат умеенето да се " забавляват ", са доста по-успешни. И това също е тъкмо умеене!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР