Да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ)

...
Да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ)
Коментари Харесай

Закриват агенцията за българите в чужбина

Да бъде закрита Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) предлага министър председателят Бойко Борисов. Това излиза наяве от стенограмата на последното съвещание на Министерски съвет. „ Възложил съм и на няколко от сътрудниците да мислят по какъв начин да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си Министерство на вътрешните работи, Министерство на правораздаването и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос. Така че, в този момент работим по тази тематика. Външно министерство ще се занимава с културата, дружно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние по този начин или другояче в този момент го вършим “, декларира пред министрите Борисов. Дебатите по тематиката предстоят, само че от Вътрешна македонска революционна организация оповестиха, че остават на позицията си, заявявана нееднократно. Според тях би трябвало да има министерство на българите в чужбина.

Депутати разясниха пред „ Труд “, че най-вероятния мотив за решението на премиера за закриване на Агенцията е абсурдът с продажбата на документи за българско поданство и арестите на шефовете на ДАБЧ. Миналата седмица се оказа, че в банкова касета на основния секретар Красимир Томов са открити над 500 000 лева Парите били в разнообразни валути.

На 7 ноември в отворено писмо до премиера Борисов наши сънародници от краткотрайните публични препоръки на българите в чужбина желаеха Държавната организация за българите в чужбина да бъде закрита.“Тази организация няма отношение към българските жители в чужбина, тя служи като смокинов лист, с цел да закрива неналичието на държавна политика към българите в чужбина“, разяснява преподавателят по математика в университета в Тулуза проф. Любомир Гаврилов.

Различно е мнението на евродепутата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Пред „ Труд “ той съобщи, че не е редно организацията да се занимава с документите за българско поданство, само че тя има надалеч по-важни функционалности като поддържането на връзка с българите зад граница. „ Историческата ни диаспора е над един милион, още толкоз е икономическата ни диаспора. Това е един добър капацитет против демографската рецесия “. Според евродепутата преди да се закрие организацията би трябвало да има гаранции за дълготрайната политика на страната ни за българите в чужбина.

В изявление за „ Труд “ вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че добре би било с документите за българско поданство да се занимават консулските служби.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР