Да бъде забранен риболовът заради нарастващата опасност от плаващи мини

...
Да бъде забранен риболовът заради нарастващата опасност от плаващи мини
Коментари Харесай

Рибари от Варна: Не искаме да играем на руска ролетка и да си залагаме живота! Държавата да забрани риболова и да ни компенсира!

Да бъде неразрешен риболовът поради възходящата заплаха от плаващи мини в Черно море, а след формалната възбрана страната да компенсира риболовците. За това упорстват от две браншови сдружения във Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg

" Според мен от Военноморски сили би трябвало да разгласят форсмажорни обстоятелства. Ние риболовим по три-четири дни, корабите излизат нощно време, защото преходите са доста огромни, стигаме до регион на лов на риба и там работим тези няколко дни. Нямаме никаква видимост през нощта. Работим в радари навигационен вид, а те не могат да уловят тези дребни мини. И досега устояваме мъчно към този момент три месеца, защото от Морска администрация не ни е издадено позволение за лов на риба. Сега пристигнаха проблемитес мините поради войната. Трудно е да се каже какъв брой бихме издържали. В момента хората ни са сложени в обстановката или да измрат от апетит или да измрат от мини. До момента няма случай, нека не се случва ", разяснява Александър Тръпчев, ръководител на рибарско Сдружение  " Одесос ".

" Категорични сме, че страната би трябвало да забрани риболова, да се разгласи изключително състояние за два-три месеца, до момента в който бъде почистено морето от рисковите мини, тъй като актуалното състояние ще докара до големи загуби за нас. Ние не желаеме да играем на съветска ролетка и да си залагаме живота. Затова от два дни настояваме за среща с министъра на земеделието, с цел да изразим мнение, че е по-добре да бъде публично неразрешен риболова и страната да ни компенсира за загубите. До момента няма никаква реакция от страна на министерството, дали от недоумение на казуса или липса на взимане на решения, не знаем. В нашето съдружие " Черноморски изгрев " са 53 кораба, в съдружие " Одесос " са още 20 по-големи риболовен кораба. По Северното Черноморие сме към 70 кораба, които са над 12 метра и сме наранени мощно от обстановката. Що се отнася до мините, несъмнено, че ще подадем сигнал, в случай че засечем такива. Проблемът обаче,е че на 60 морски благи от брега нямаме обсег на телефоните, нито на УКВ, няма по какъв начин да го подадем тоя сигнал. Турция забрани към този момент риболова за запазване здравето и живота на техните жители. Забраниха го за неопределен срок, до второ разпореждане. Какво пречи на България да вземе сходно решение? ", разяснява Емил Милев от Сдружение " Черноморски изгрев ".

Повече вижте във видеото!   

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР