Да бъде възстановен Съветът за криминологически изследвания в Министерството на

...
Да бъде възстановен Съветът за криминологически изследвания в Министерството на
Коментари Харесай

Крум Зарков възстановява Съвета по криминологически изследвания

Да бъде възобновен Съветът за криминологически проучвания в Министерството на правораздаването е един от главните цели на служебния министър Крум Зарков.

„ България е единствената страна в Европейски Съюз, в която не действа подобен съвет. Ефективното противопоставяне на престъпността е безусловно невероятно без анализите на корените на тази престъпност. Паралелно с промяната на правоохранителните и правоприлагащите органи, би трябвало да създадем място, където научно да бъде подобряван наказателният закон “, сподели Зарков. И акцентира, че във връзка с неналичието на научна основа на наказателната политика на страната всеки занимателен ден се мери с жертви. „ Твърдо сме решени да задействаме този съвет “, сподели министърът, представен от.
Както е известно, преди години имаше Съветът за криминологически проучвания в прокуратурата и Съвет за криминологични проучвания към министъра на правораздаването, само че и двете структури от дълго време са закрити.

Зарков показа екипа си. Както „ Лекс “ писа, в него влиза следователят и някогашен длъжностен министър на правораздаването Мария Павлова, която ще дава отговор за пенитенциарната система. Зарков разгласи, че част от екипа му ще са и двама от заместниците на предшественичката му Надежда Йорданова – съдията от Върховния административен съд Юлия Ковачева и съдията от Софийския градски съд Емил Дечев. Дечев ще дава отговор за българското поданство, а Ковачева – за Съвета по законодателството.

Доц. Мирослава Манолова е шеф на кабинета на Зарков. Преподавателката в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ е и дълготраен специалист по законодателството в Народното събрание.

Юлия Ковачева ще е виновна за един от главните цели на Министерство на правосъдието по време на служебното държавно управление – правенето на плановете на закони, които се изискват по Плана за възобновяване и резистентност.

„ България се е заела доста от тях да бъдат признати до края на годината. Народното събрание ще бъде конституирано в края на октомври и нашата работа е подготвим нещата по този начин, че политическите разтърсвания да не се отразят на темпото на осъществяване на проекта, тъй като тези закони се отразяват на втория транш по него от 700 млн. евро “, изясни Зарков.

Друг от целите му ще е обезпечаването на постройка за европейските делегирани прокурори, която да бъде предоставена на Висшия правосъден съвет (ВСС) от Министерския съвет. Днес влязоха в действие промените в Закона за правосъдната власт, които им обезпечават повече автономия с тяхна постройка, регистратура и администрация. „ Висш съдебен съвет също има работа, която да свърши – да дефинира равнището на разпоредник с бюджета на структурата на европейските прокурори, да се обособят длъжности за правосъдни чиновници “, сподели Зарков, който към този момент беседва по въпроса с българския европрокурор Теодора Георгиева, а му следва среща и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Зарков уточни, че би трябвало да предпочитано да бъде оповестена и нова социална поръчка за строителството на нов затвор, чието създаване се финансира по норвежския механизъм. Предишната се провали, а в този момент и всички цени фрапантно се покачиха. „ За да подсигуряваме сигурност на тази поръчка, ще осигурим цялостна бистрота до документите и ще желаяме ДАНС да изпрати собствен представител в комисията за оценяване на документите “, сподели министър Зарков. Той уточни, че продължава разговорът със синдикатите в пандизите, които са недоволни от нарастването на възнагражденията им и че се надява скоро да има добра вест.

По думите му Министерство на правосъдието ще има и задания по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР