Да бъде сформиран Областен координационен щаб във връзка с войната

...
Да бъде сформиран Областен координационен щаб във връзка с войната
Коментари Харесай

Областен координационен център ще помага на бежанците от Украйна

Да бъде образуван Областен координационен щаб по отношение на войната в Украйна реши на днешното си съвещание Областният съвет по сигурност /ОСС/, с ръководител регионалният шеф доктор Деян Димитров.

Щабът ще събира и обработва два пъти в седмицата /вторник и четвъртък/ информация за свободни места за настаняване  на бежанци. Ще спомага на БЧК, Неправителствени организации и жители във връзка със събирането и даването на филантропични помощи. Ще координира взаимоотношението сред държавните органи и локалната власт за обезпечаване на поддръжка във връзка с опазване на здравето, обществено подкрепяне, обучение, трудова претовареност и други по отношение на приемането на украински жители.  

Служителят на Областната администрация Даниел Иванов ще е координаторът, който ще спомага по всички зародили въпроси. Телефонът, на който дава отговор Иванов, е 0896380316. Координационният щаб е основан във връзка със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

На съвещанието на Окръжна следствена служба от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи оповестиха, че все още в област Разград на частни адреси са се записали 9 жители на Украйна. Днес те са били 6, а през предходната седмица – 3. Други към 60 са настанени в хотел в центъра на Разград, като броят им непрестанно варира. Бежанците от Украйна идват в района най-много през „ Дунав мост “.

„ Към днешна дата разполагаме с дарени 24 броя завивки и доста детски облекла. Нямаме одеяла. Малко са обувките и облеклата за мъже и дами. Хигиенни материали също има в наличност, само че не са доста “, заяви пред Щаба доктор Милена Кехайова от БЧК.

Директорът на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ Ангел Петков обясни, че редът и изискванията за приемане на деца от Украйна в учебните заведения и в детските градини на региона ще бъдат качени на уеб страницата на институцията и ще са на български, съветски и украински език. Той сподели още, че няма да може да се реализира първичната концепция за настаняване да бъдат употребявани постройките на тогавашното ВУИ в Завет и на Помощното учебно заведение в Осенец. Студентското общежитие в Разград е вид, само че в Средношколското няма свободни места, посочи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР