Да бъде създаден Обществен съвет по околна среда към община

...
Да бъде създаден Обществен съвет по околна среда към община
Коментари Харесай

Обществен съвет по околна среда правят в Русе

Да бъде основан Обществен съвет по околна среда към община Русе разискаха кметът на града Пенчо Милков и новият шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда инж. Цонка Христова. Те разговаряха за ограниченията, които би трябвало да бъдат приложени, с цел да се спре замърсяването на въздуха в района.

За първи път от години количеството на фините прахови частици, което се управлява от общината, е ниско, показа Милков. През цялата 2021 година дните с превишения на ФПЧ са били 27, през 2020 - 55, а през 2019 година - 42, при норма от 35 дни годишно. Кметът изрази подозрение, че строително-ремонтните действия на ВиК могат да покачат тези стойности, само че бе безапелационен, че работата няма да спре.

" Заложили сме подмяната на близо 1400 печки на дърва в целия град с нови, чиновниците ни продължат да глобяват случаи на нерегламентирано горене от семействата и продължаваме да мием постоянно улици и булеварди, с цел да се оправим със запрашаването ", разясни Милков.

На срещата беше издигнат въпросът за промишлените замърсители. Милков и инж. Христова бяха единомислещи, че с изключение на чиновниците на Регионална инспекция за опазване на околната среда, инспекции в предприятията би трябвало да правят и представители на Дирекцията за народен строителен надзор. Шефът на екоинспекцията изрази подозрение, че някои от компаниите в общината не употребяват построените пречиствателни съоръжения според проектираното. В тези случаи ДНСК може да упражни надзор и да спомага за издаването на наставление за затварянето им.

Обсъдени бяха и извънредно неприятните условия на труд в индустрията. Общото мнение е, че е неприемливо оценката на риска на работното място да се прави от частни компании и страната би трябвало да си върне пълномощията в това отношение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР