Да бъде създаден инициативен комитет, който да работи за връщане

...
Да бъде създаден инициативен комитет, който да работи за връщане
Коментари Харесай

Инициативен комитет ще работи върху нов идеен проект за възстановяване на пернишката крепост

Да бъде основан предприемчив комитет, който да работи за връщане славата на пернишката цитадела, бе решено на полемика за предишното, сегашното и бъдещето на твърдината. Структурата ще бъде учредена с необятна социална поддръжка и в нея ще вземат участие известни български историци, интелектуалци и хора, ангажирани към историята на града.

Настоящата възстановка е несполучлива, съобщи доцент Георги Николов - заместник-декан на Историческия факултет в СУ "Климент Охридски ". По думите му тя е свръх модернистична и влиза в прорез със самия обект. Възстановката не дава отговор на присъщия за пернишкото средновековие строеж, а по-скоро наподобява на строеното в Плиска и Велики Преслав, сподели доцент Николов.

Според него е належащо да се изготви нов абстрактен план, който да бъде координиран с обществеността, управлението на общината и Регионалния исторически музей.

Заместник-кметът Севделина Ковачева уточни, че днешната полемика е единствено първата стъпка от поредност от начинания, които предстоят за превръщането на твърдината в атрактивен туристически обект.

В полемиката участваха и проф. Тотко Стоянов - експерт по антична археология, гл. ас. Даниела Стоянова - експерт по археология, проф. Надя Манолова - експерт по българско възобновление и доцент Александър Николов - експерт по средновековна история.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР