Да бъде създаден гаранционен фонд за туроператорския сектор, да се

...
Да бъде създаден гаранционен фонд за туроператорския сектор, да се
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: Гаранционен фонд за туроператори и онлайн визи

Да бъде основан гаранционен фонд за туроператорския бранш, да се издават електронни визи за пътуващи до България от страни отвън Европейски Съюз, както и да се водят в допълнение диалози в редица дълго обсъждани тематики в бранша на туризма като концесионирането и контрола върху плажовете, представителността на браншовите организации, националната реклама, развиването на профилирани форми на туризъм. Това бяха акцентите от срещата в петък сред партиите " Продължаваме промяната ", " ИТН ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия, които водят договаряния за сформиране на държавното управление.

В диалога си пролича и кардинално подобие на хрумвания, свързани с директното подкрепяне на туризма в изискванията на корона рецесията. Такива да вземем за пример са продължение на преференциалния Данък добавена стойност за заведения и други туристически сегменти и схемата 60/40 за разноски на труд, само че и при оферти на някои от участниците за нови условия при използването, които следва да се решат в допълнение. А като нови, само че също дискусионни ограничения бяха разисквани възможни енергийни помощи за хотели и заведения и кредитни линии за туризма от Българската банка за развиване. Най-голям спор в подтекста на икономическите ограничения провокира замразената поради законодателен гаф мярка за подкрепяне на туристическите чартъри до България с 35 евро за седалка, за която има кардинални разлики в позицията на партиите.

А редица други хрумвания за средносрочни и дълготрайни ограничения за бранша следва също да бъдат в допълнение обсъждани, в това число за ръководството на плажовете, статута на курортите, разнообразни данъчни промени и възможни регулации за споделената стопанска система.
Ниският Данък добавена стойност може да остане и следващата година
Очаквано при провежданата в петък полемика за политиките в туризма една част от диалозите бяха отдадени на директните схеми за подкрепяне на бранша, който дружно с превоза е най-тежко обиден от пандемията. Участниците в диалозите реализираха кардинално единодушие за вероятно удължение на периода за деяние на преференциалната Данък добавена стойност ставка от 9% за заведения и други туристически сегменти, която бе въведена поради коронавирус рецесията и която за момента важи до края на 2021 година По време на диалога за данъчната ставка Българска социалистическа партия и " Демократична България " предложиха тя да е годна и през 2022 година, а " Продължаваме промяната " - да бъде обвързана с изсветляване на ресторантьорския отрасъл и прекъсване на доплащанията на чиновници " в плик " - кардинална концепция, която бе обсъждана в петък и в групата, дискутираща труда и обществената политика.
Реклама
Туристическият отрасъл в последните месеци упорства за удължение на тази помощ за Данък добавена стойност в бранша и през идната година, както и за бърз и явен сигнал дали това ще се случи на фона на започващия през декември ски сезон и неяснотата дали картите за лифтовете и изхранването на туристите ще се таксуват с 9 или 20%, което би трябвало да бъде калкулирано и в цените на към този момент продаваните пакети за почивки. Решение се чака в събота, когато предстоят договаряния сред партиите и в областта на финансите.
Промени в мярката 60/40 и хрумвания за други помощи
По линия на директните корона ограничения за туризма се видя доближаване и на позициите по удължение на схемата 60/40 за бранша. За нея Българска социалистическа партия предложи да важи предел за спад на оборота от 20%, а не както в този момент - 30%, като против него нямаше възражения. По линия на краткотрайните ограничения е допустимо да бъде въведено и оборотно кредитиране за хотели и туроператори от Българската банка за развиване, което следва да се разисква. За такова от месеци упорстват хотелиерските асоциации поради обстоятелството, че туризмът се преглежда като рисков бранш в изискванията на пандемия и на процедура банковото финансиране за бранша е мощно лимитирано.

Най-голям спор провокира друга настояща мярка - за държавна дотация от 35 евро за седалка в чартърните полети до България. В момента тя е замразена поради законодателен гаф - при актуализацията на бюджета през лятото Народното събрание записа, че средствата се заплащат за туроператори, ползващи български самолетни компании, а не самолетни компании, имащи лиценз да оперират в България, каквото е изискването на утвърдена в Европейски Съюз държавна помощ. В последна сметка партиите се съгласиха, че средствата за тази година би трябвало да бъдат изплатени на туроператорите, довели туристи, защото към този момент са обещани. Дали обаче схемата ще продължи през 2022 година не е ясно. " Демократична България " разгласи, че тази скица би трябвало да отпадне, тъй като не би трябвало страната да заплаща да я посещават туристи. " Продължаваме промяната " също изрази запаси към сходни дотации. Същевременно и от Българска социалистическа партия, и от " ИТН " оповестиха, че сходно подкрепяне има и в редица други страни, въпреки и постоянно замаскирано като национална реклама на туризма. Освен за туроператори и чартърни полети най-често туристическите региони ползват такива дотации за привличане на нискотарифни самолетни компании и оператори на круизни кораби.

В хода на диалозите бяха препоръчани и още няколко хрумвания за краткосрочни ограничения, които следва да се разискват. Например Българска социалистическа партия изиска да бъде въведена опция за краткотрайно заледяване на лицензите за туроператорите за една година. Идеята още веднъж идва от сектора и е обвързвана с обстоятелството, че при поредицата от локдауни компаниите от този бранш бяха със замразена активност, само че в същото време би трябвало да заплащат разноски за застраховки " Отговорност на туроператора ", с цел да не си изгубят лиценза. Любомир Попйорданов от " Продължаваме промяната " предложи да се разиска и помощ за самоосигуряващите се лица в туризма като екскурзоводи, планински водачи и аниматори, като тези хрумвания също следва да се разискват в допълнение. Друго предложение на Българска социалистическа партия без единогласие е за безвъзмездни бързи проби за клиентите на заведения и хотели, които нямат зелен документ.
Реклама Електронни визи и гаранционен фонд
В средносрочен проект партиите реализираха кардинално единодушие по две дълго обсъждани тематики в туризма. Едното е да се сътвори гаранционен фонд за туроператорите - искане на самия отрасъл като опция на наложителната застраховка " Отговорност на туроператора ", която покрива заплащания към клиенти при положение на банкрут. Тази концепция също следва да се разисква в елементи, в това число и дали страната да взе участие в първичното образуване на капитал. Партиите реализираха и цялостно единогласие по друга " гореща " тематика в бранша - електронното издаване на визи за туристи отвън Европейски Съюз, за което браншовите организации упорстват от години, като тематиката следва да се разиска с външно министерство.

В графата с другите позиции влязоха и други тематики в бранша. Сред тях да вземем за пример е ръководството на плажовете, където концепциите мощно се разграничават. Така да вземем за пример " Демократична България " предложи да се спре концесиониране на линии, а Българска социалистическа партия - концесиите да са за " заинтригувани лица " - вложители в курортите и общини, само че поради обстоятелството, че държавното управление на ГЕРБ към този момент подписа контракти за по 20 години за голяма част от атрактивните плажове на морето, шансът те да бъдат развалени наподобява най-малък и евентуално ще е обвързван със съществени неустойки. Партиите обсъждаха да се ускори контролът върху концесиите.

Друга тематика, по която следва спор, е представителността на браншовите организации в туризма, които все още са над 200, както и националната реклама на България. В законодателен аспект се чуха разнообразни оферти за промени - за споразумяване на статута на националните курорти и къмпинг туризма. " ИТН " предложи и да се работи за регулация на обектите от споделената стопанска система - жилища и парцели, отдавани краткосрочно чартърен в платформи като AirBnB и Booking.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деница Ватева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР