Да бъде проектиран многоетажен паркинг с около 300 места в

...
Да бъде проектиран многоетажен паркинг с около 300 места в
Коментари Харесай

Многоетажен паркинг проектират в Надежда

Да бъде планиран многоетажен паркинг с към 300 места в столичния регион „ Надежда “ разпорежда общинското сдружение " Софийски парцели " ЕАД. Прогнозната стойност на поръчката е 238 000 лева без Данък добавена стойност.  

Заданието е за разработване на капиталов план във фаза " работен план ", план за външни ВиК връзки и практикуване на авторски контрол по време на строителството.

Имотът на сдружението се намира на ул. " Кирил Дрангов " и е ситуиран върху повърхност от 5765 кв. метра.



За обекта авансово са създадени две предпроектни концепции – една за чист етажен паркинг и една за етажен паркинг със зона за публично обслужване.

Първият вид е за многоетажен паркинг с общо 309 места за паркиране, като 199 от тях ще бъдат покрити, 70 на покривно равнище и 40 на самия терен пред многоетажната постройка.

 



 

Вторият вид планува 261 места за паркиране, като 186 от тях покрити, 68 на покривно равнище и 7 на терен. Също по този начин зона за публично обслужване на 1200 кв. метра повърхност, пред която се планува детска площадка, вътре - зала за групови занимания, която да се преформатира за разнообразни типове спорт, а над покривното равнище – намерено спортно игрище.

Видно от заданието за планиране, оповестено като социална поръчка, е определен първият вид – единствено за многоетажен паркинг, без зона за публично обслужване.

Предвидено е паркингът да се построи на четири етажа при разгъната застроена повърхност не повече от 8000 кв. метра да се проектират не по-малко от 250 места за паркиране, в това число и за хора в неравностойно състояние. Предвидени са асансьор и стълбищна клетка, помещение за защита, хигиеничен възел, складово помещение за поддръжка и техническо помещение, в което да се разположат основните разпределителни табла на обекта и нужния хардуер, обслужващ системите за надзор на достъп и видеонаблюдение.

На прилежащия терен също би трябвало да се проектират паркоместа – не по-малко от 35 на брой, и озеленени площи.

„ В края на 2020 година извършихме разбор на парцелите на „ Софийски парцели “ ЕАД, като се фокусирахме върху задачата да изберем терени, които имат капацитет да допринесат за облекчаване на предпочитани публични потребности. Идентифицирахме терен в карето на ул. „ Кирил Дрангов “, „ Анастас Лозанчев “, „ Стрема “ и „ Възрожденска “, с обща повърхност от 5 700 кв.м., който е подобаващ за създаване на многоетажен паркинг. Обръщам внимание, че още с Подробния организационен проект на жк „ Надежда “ 1 от 2013 година този парцел е очакван за паркинг. Възложихме предпроектно изследване, в границите на което бяха създадени 2 концепции на плана. Първата преглежда единствено паркинг, а втората – многоетажен паркинг със зона за публично обслужване(зала за спорт, намерено игрище, магазин) “, съобщи при общественото му показване през юни месец Димитър Шивачев, изпълнителен шеф на „ Софийски парцели “ ЕАД.

По думите му изгодата за регион „ Надежда “ ще бъде, че ще се обезпечат места за проведено паркиране, ще се освободят тротоари и зелени площи от паркирали коли.

Предвижда се най-малко 20% от местата да бъдат резервирани за почасово паркиране, а останалите да се оферират с месечен абонамент. Цените за паркиране ще се дефинират от вложителя, само че ще бъдат заложени като детайл от бъдещата конкурсна процедура.

Намерението е планът да се осъществя под формата на публично-частно партньорство.

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР