Да бъде признат изборът на епископ Йеротей за сливенски митрополит.

...
Да бъде признат изборът на епископ Йеротей за сливенски митрополит.
Коментари Харесай

Да бъде признат изборът на епископ Йеротей за сливенски митрополит, поискаха от свещеници от епархията

Да бъде приет изборът на свещеник Йеротей за сливенски митрополит. Това желаеха през днешния ден 30 свещеници от Сливенска епархия на закрита среща с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия трон на Сливенска митрополия.

Срещата се организира по самодейност на свещениците в постройката на митрополията с включени две точки – касираният избор за епископ и наредбата на Светия Синод, която лишава от право на избор за митрополит свещеници и миряни от епархията.

След срещата свещениците оповестиха, че е открита несправедливост по отношение на наредбата за осъществяване избори и тя ще се преглежда в Светия Синод, както и това, че митингът им е приет за законен. Те разясниха, че няма изясненост дали на 13 март ще бъде определен нов Сливенски митрополит и по какви правила ще бъде определен – по новата разпоредба или по-стария метод.

От своя страна митрополит Йоан разяснява, че въпросът по наредбата ще бъде решен от Светия Синод, само че макар че един път към този момент е изказал поддръжка, в този момент я отдръпва. Той не даде и отговор на въпроса дали ще бъде определен митрополит идната седмица, само че пък беше безапелационен, че няма да даде благословение на протестиращите да отидат да стачкуват против Светия Синод.

" Това ни споделиха – ще има избори, успокойте се, мир. Трябва да развържем Гордиевия възел ", разяснява отец Иван.

" Никакви избори. Да се признае касираният избор без да се взема поради, че е касиран. Изборът за Йеротей би трябвало да се извърши ", безапелационен е отец Янко.



" Аз поддържах наредбата, поставих подписа си и видях какво се случи във Варненската и Великопреславска епархия – голямото противоречие на миряните и духовенството да одобряват тази разпоредба, което докара до това да си дам ясното изказване, че си отдръпвам подписа от нея, дружно с Врачанския митрополит Григорий. Няма да я поддържа на йота. Трудно е да дам отговор на тази тематика, защото това ще реши Светият Синод. Може би още на 12 март ще стане ясно ", сподели Варненски и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия трон на Сливенска митрополия.

Автори: Стоян Радев, Иван Янев


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР