Да бъде премахната двойната регистрация на пчелините, реши парламентът с

...
Да бъде премахната двойната регистрация на пчелините, реши парламентът с
Коментари Харесай

Да бъде премахната двойната регистрация на пчелините, реши парламентът на първо четене

Да бъде отстранена двойната регистрация на пчелините, реши Народното събрание с признатите на първо гласоподаване промени в Закона за пчеларството, импортирани от Министерския съвет. "За " бяха 99 депутати, "против " - шестима, 25 народни представители се въздържаха.

В момента по реда на Закона за пчеларството пчелините се записват в кметствата, а съгласно а Закона за ветеринарномедицинската активност - в регионалните дирекции по сигурност на храните.

Във връзка с това Народно събрание одобри да отпадне режимът за регистрация на пчелините и пчелните фамилии от кметовете на обитаемоте места.

Предвидено е пчелните фамилии да се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската активност, като остава условието за съществуване на ограда и табелка с регистрационния номер на пчелина.

Когато непрекъснатите пчелини са ситуирани в урегулирани поземлени парцели, оградата следва да обезпечава сигурност на обекта и да препятства свободния достъп на хора и животни, а когато са ситуирани в горски територии, ограждението не следва да съставлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията. Изключение от условията за ограждение и табелки е направено за пчелини, намиращи се в предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии.

Прецизирани са текстовете, свързани с данните в регистъра на пчелните фамилии на преносимо пчеларство, който се води в кметствата. Дадена е легална формулировка на понятието "временен пчелин ".

Светла Бъчварова от Българска социалистическа партия уточни потребността от нов закон за пчеларството, който да даде опция браншът да се развива и да бъде предпазен. Премахването на воденето на указател от кметствата не значи, че се отстранява административната тежест, както настояват вносителите, сподели тя. Няма и ред за реализиране на контрола върху краткотрайните пчелини, добави депутатът. От 13 хиляди пчелари в страната сега ще останат не повече от 1000, които да се записват, тъй като множеството няма да имат финансови благоприятни условия да го създадат, в случай че измененията бъдат признати, съобщи Бъчварова.

Красимир Богданов от "Обединени патриоти " обърна внимание, че с предлаганите ремонти не се вземат решение значими въпроси на пчеларството като нерегламентиран импорт от трети страни, което подбива цените на българските медопроизводители на пазара у нас. Все отново, законопроектът като цяло е добра стъпка в вярната посока, нужни са повече старания за по-широка опция за развиване на бранша, Оперативна програма ще поддържат текстовете, сподели в умозаключение той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР