Да бъде премахнат паметникът на Петър Абаджиев от сегашното му

...
Да бъде премахнат паметникът на Петър Абаджиев от сегашното му
Коментари Харесай

За трети път: Съветник иска да бъде преместен паметникът на Петър Абаджиев в Пазарджик

Да бъде отстранен паметникът на Петър Абаджиев от настоящето му място в центъра на Пазарджик и да бъде изместен в региона на моста Атлантик в покрайнините, където да се обособи място за монументи от интервала на комунистическия режим - това изиска още веднъж общинският консултант Димитър Петков. Той се аргументира, че е срамно и цинично в центъра на града да има монумент на нападател. Предложението следва да бъде прегледано от градския съвет на идната априлска сесия.

Паметникът е повдигнат през 1974 година в градинка против остарялата автогара. Има данни, че той е на един от уредниците на атентата в църквата „ Света Неделя “ в София, осъществен на 16 април 1925 година, при който умират 134 души, над 500 са ранени, част от тях също умират от раните си. Смята се, че жертвите са над 160. Храмът е опустошен. Целта на финансирания от комунистическата ратния на Съветския съюз атентат е да бъде погубен военният и политическият хайлайф на България, сочи в претекстовете си Петков.

Той добавя още, че един от уредниците и изпълнителите на атентата е Петър Абаджиев - роден в Тетевен, началник на военната организация на Българска комунистическа партия в София. След кървавите събития бяга в Съветския съюз. Разкрит е и е наказан от Българската страна. След 9 септември 1944 година се завръща в родината си. Умира при автомобилна злополука.

Има обаче и изказвания, че противоречивият монумент е на Петър Стратиев, роден в Ени чифлик, Турция, началник на военната организация на Българска комунистическа партия за Пазарджишко, погубен през 1944 година по време на акция. Няма архивни документи за неговия принос за развиването на Пазарджишкия край и България.

Н лицевата страна на паметника има надпис „ Петър Абаджиев 1908-1944 “, като претекстът е, че Абаджиев е прякор на Стратиев.

Според Петков е напълно ясно желанието на тогавашната партийна градска администрация и комунистическата агитация да бъде манипулирано публичното схващане и действително в Пазарджик да има монумент, възхваляващ името на нападател, лишил десетки човешки животи.

Предложението ще се преглежда за трети път в Общинския съвет. Предишните две бяха отхвърлени, като втория път тогавашният кмет на града акцентира от трибуната, че до момента в който той управлява общината, няма да разреши да се протяга ръка на монументи, без значение какви са.

“Вече е време да гледаме напред и да не слагаме нови разграничителни линии сред хората. Време е някои неточности да се простят, други да се не помнят, с цел да можем да продължим “ - съобщи тогава Попов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР