Да бъде отворен програмният код на софтуерните системи, с които

...
Да бъде отворен програмният код на софтуерните системи, с които
Коментари Харесай

Програмисти към властта: Отворете кода на ИТ системите на институциите

Да бъде отворен програмният код на софтуерните системи, с които работят българските институции. За това упорства петиция на експерти от ИТ бранша, обединени в професионалната платформа GitHub. Петицията до момента е подкрепена от 712 души от цялата страна.
В подмяна те дават обещание да оказват помощ за възстановяване на качеството на създадения програмен продукт, с което ще се усъвършенства и сигурността на самите програми/системи. ИТ специалистите оферират помощта си изцяло гратис. " Мнозина от нас са подготвени да оказват помощ на доброволни начала, водени само от патриотични подбуди ", пишат те.
По думите им отварянето на кода е одобрена процедура в страни като Англия, Германия, Израел, Естония и десетки други страни.
ИТ експертите приканват управляващите да отворят програмния код, с цел да се подсигурява сигурността му, да се управлява качеството му и да бъде подобряван при потребност.
Отварянето на кода ще способства за по-честно и транспарантно консумиране на парите за обществени ИТ системи.
По данни на БСК, всяка година от 2002 година дo през днешния ден, България дава приблизително пo към 150 млн. лeвa гoдишнo национални и европейски средства зa въвeждaнe нa електронно ръководство. По всяка възможност до момента са изхарчени към два и половина милиарда лв..
" Искаме да знаем къде са отишли парите ни! Защото думите " почтеност " и " бистрота " не са празни приказки ", приканват софтуерните специалисти.
Те цитират член 58а, алинея 1 от Закона за електронното ръководство, съгласно който компютърните стратегии би трябвало да дават отговор на критериите за програмен продукт с отворен код.
" Настоящата петиция приканва за спазването на закона и за разширение на обсега му ", приключват експертите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР