Да бъде ограничен достъпът на туристи до седемте рилски езера

...
Да бъде ограничен достъпът на туристи до седемте рилски езера
Коментари Харесай

Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера

Да бъде стеснен достъпът на туристи до седемте рилски езера планува план на Национален парк "Рила ", който ще бъде осъществен в идващите четири години. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лева, предава Българска национална телевизия.

В региона на Седемте рилски езера има регламентирани единствено три пътеки, туристите обаче употребяват към двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува тиня в езерата. Затова туристите ще би трябвало да се движат по авансово маркирана тясна линия.

"Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, тази кал, защото наличието ѝ е високо на минерали ще го наслагваме, там където са ерозирали пътеките, и тези, които сме затворили ", разяснява Кирил Андонов, шеф на Национален парк "Рила ".

От парк "Рила " плануват и монтирането на нова съвременна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, защото ловът в предпазените зони е неразрешен.

"Ще демонстрира местоположението там, от където произлиза изстрела. Това ще разреши непосредствено ориентиране на парковата защита и реагиране навръх място ", добавя Андонов.

За последните 10 години в парка са станали 12 огромни пожара, по тази причина ще бъде построено и противопожарно хранилище с техника за гасене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР