Да бъде обявена извънредна ваканция за учениците от 28 януари

...
Да бъде обявена извънредна ваканция за учениците от 28 януари
Коментари Харесай

Училищни директори искат допълнителна ваканция

Да бъде оповестена изключителна почивка за учениците от 28 януари до 2 февруари в това число. За това ще упорстват шефовете на учебни заведения, заяви Диян Стаматов - ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България (СРСНПБ).

" След завършването на първия образователен период, спомагателните дни биха съдействали: за действителна отмора на учениците; за нормализиране на сложната обстановка с отсъствието на учителите заради заболяване или карантиниране; за отделяне на всички възпитаници за седмица от учебната среда и опция за обикновено започване на втори образователен период " , аргументират се от СРСНПБ.

Стаматов посочи, че настояването ще бъде импортирано публично в просветното министерство в понеделник. И добави, че директорската колегия се надява на " поддръжка от МОН и от обществените сътрудници в образованието ".
Според в този момент настоящите заповеди за графика на образователната 2021/2022 година като междусрочна почивка е очакван единствено един ден - 1 февруари (вторник). Ако бъде утвърдено настояването на шефовете, учениците ще почиват общо шест дни - от 28 януари (петък) до 2 февруари (сряда), след което ще имат два образователни дни преди уикенда - 3 и 4 февруари (четвъртък и петък).
По-рано в събота при гостуването си в Българска национална телевизия министърът на образованието и науката проф. Николай Денков заявява упоритост всички учебни заведения да останат в присъствена форма на образование най-малко до края на първия период. Според него новият проект за справяне с пандемията е съответен на сегашната обстановка и разрешава прехвърлянето на образователен развой в електронна среда единствено там, където това в действителност е належащо.

" Логиката е, че в случай че има проблем с паралелка, с учебно заведение, се затваря локално, а не в цялата страна както преди.  Имаше случаи на шефове на учебни заведения, които споделят: " При нас не е имало нито един инфектиран възпитаник или преподавател, а пък си седим затворени ", уточни Денков.

Очакванията са, че разновидността Омикрон на ковид ще докара до повече заболели деца в учебно заведение, само че съгласно министъра това не е нещо изключително, тъй като процентът болни деца се е нараснал леко и при навлизането на разновидността Делта. " Новото е, че би трябвало да сме подготвени за доста бързо повишаване на новозаразените ", добави той.

И разяснява, че в случай че не беше подхванат нов метод за справяне с пандемията, учреден на опциите за интензивно лекуване, а не на броя на случаите, София трябваше към този момент да бъде затворена. Денков още веднъж подсети, че родителите разполагат с опция да задържат детето си на онлайн образование у дома, в случай че имат терзания, свързани с вируса.

Просветният министър добави, че се обмисля идната образователна година (2022/2023) да стартира с 10 дни по-рано - на 5 септември, " с цел да има време за преговор и наваксване на материала ". Решението обаче ще бъде взето единствено при консенсус в обществото, акцентира проф. Денков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР