Да бъде направена корекция на разпределението на ваксините срещу COVID-19,

...
Да бъде направена корекция на разпределението на ваксините срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Борисов: Незабавно трябва да се премине към разпределение на ваксините в страните от ЕС

 Да бъде направена промяна на разпределението на имунизациите против COVID-19, тъй че да се подсигурява, че страните членки на Европейски Съюз ще получават по едно и също време доставките на база на броя население – за това приканиха министър-председателят Бойко Борисов и сътрудниците му от Австрия, Чехия и Словения по време на брифинг във Виена. В австрийската столица министър председателят Борисов взе участие в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и министър председателите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович. Тема на срещата беше доставките на ваксини против COVID-19 в страните от Европейския съюз и апела на част от европейските водачи да се организира полемика на европейско равнище по тематиката. В рамките на брифинга във Виена след срещата водачите подчертаха, че апелът им цели не да бъдат отправяни обвинявания, а да се откри бързо решение на казуса, тъй че всички европейски жители да получат ваксини.

" Ние постоянно сме вярвали в европейската взаимност и в решенията на Европейския съвет “, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Българският министър председател подсети за заключенията на Европейския съвет от януари, в които ясно е посочен правилото на съразмерно систематизиране на имунизациите. " Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднообразно положителни, като договарянията ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на имунизациите е на Европейската организация по медикаментите. Ние сме закупили по няколко милиона от имунизациите “, уточни министър председателят Борисов. Българският министър-председател посочи и като проблем това, че фирмите производители не извършват договорите си. " Нещо повече - те ги нарушават, като не съблюдават пропорционалното систематизиране “, добави българският министър председател. Борисов изрази неразбиране по какъв начин е допустимо контрактуваното от водачите на най-високо равнище в границите на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките. " Как може да се трансформира решение на Съвета, без самите ние да сме го трансформирали “, попита реторично министър-председателят.

" Нашият апел е несправедливостта неотложно да бъде отстранена и да се премине към това, за което сме се разбрали за процентно систематизиране на база на популацията “, моли министър-председателят Бойко Борисов и изрази убеденост, че от новодоговорените количества ваксини ще получат страните, които са по-назад с имунизирането. Премиерът Борисов добави, че чака още на утрешната среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел несправедливостта да бъде поправена. " Ние не желаеме подаяния. България е вложила в създаването на имунизациите “, безапелационен беше Борисов.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също разяснява доставките на ваксини за България. Курц беше безапелационен, че би трябвало да бъде направена промяна в сегашния механизъм на доставка на ваксини за страните членки, с цел да не получи страната ни една трета по-малко спрямо други страни от Европейски Съюз. " Солидарността би трябвало да влезе в деяние, разликите в Европейски Съюз да бъдат минимализирани и имунизационният развой да бъде сполучлив “, съобщи австрийският канцлер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР