Да бъде криминализиран отказът на водачи на МПС да бъдат

...
Да бъде криминализиран отказът на водачи на МПС да бъдат
Коментари Харесай

Браво: Отказ от наркотест праща шофьора в затвора

Да бъде криминализиран отводът на водачи на МПС да бъдат тествани за опиати, плануват признати на първо четене промени в Наказателния кодекс.

Депутатите одобриха законопроекта на ГЕРБ-СДС за промени в Наказателния кодекс (НК), импортиран от Христо Терзийски, за криминализиране отхвърли на водачи на моторни транспортни средства да бъдат тествани за приложимост на наркотични субстанции или техни аналози. Такъв отвод следва да се приравнява на открита приложимост на наркотични субстанции или техни аналози и да се санкционира по съответния ред.

Втора група промени цели унищожаване на контролния ваучър към свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство за понижаване на административната тежест върху водачите.

Парламентът одобри на първо гласоподаване общо осем законопроекта за промени в Наказателен кодекс.

Със законопроекта на „ Възраждане “ се преодолява законодателна празнота, при която местопроизшествието не е категорично посочено като квалифициращ симптом на закононарушението, като се изключи „ осъществено на пешеходна пътека “. С измененията се вкарва по-тежка наказуемост за действия, когато моторното транспортно средство навлезе в площи отвън пътното платно, на които се намират пешеходци – тротоари, спирки на публичния превоз и други

В законопроекта на Българска социалистическа партия се показва, че е налице обективната нужда да бъдат направени промени в тежестта на плануваните санкции. Отбеляза се, че с спомагателна тежест могат да бъдат посочени случаи от последните месеци на причиняване на гибел на чиновници на Министерство на вътрешните работи при осъществяване на служебните им отговорности. Твърди се, че увеличението на наказването „ отнемане от независимост “, на размерите на санкцията и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат във връзка с предварителната защита на сходен жанр закононарушения.

Вторият законопроект за промени в Наказателен кодекс на „ Възраждане “ е обвързван с нуждата от предугаждане на наказателна отговорност за случаите на трафик на хора през нашата граница. Предлага се включване на нови наказания, като краткотрайно лишаване на употребяваното за сходна противозаконна активност моторно транспортно средство и прекъсването му от придвижване.

С различен законопроект, на Корнелия Нинова от левицата се преглеждат две групи закононарушения – закононарушения, свързани с детската порнография и  ръководството на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол с централизация в кръвта над 2 на хиляда, открито по надлежния ред, или когато позволената скорост е превишена с повече от 50 км/ч.

Законопроектът на „ Продължаваме Промяната “ планува завишаване на наказванията за противозаконен улов и дефинира съответен предел на нарушаванията в горите, предвид на откритата спорна процедура при работата на контролните и правораздавателните органи.

Със законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, импортиран от Хамид Хамид от Движение за права и свободи, се планува от дефиницията за закононарушение, осъществено при изискванията на домашно принуждение, да отпадне условието за методичност. Това се чака да докара до разширение на ограниченията за отбрана от домашно принуждение и използване на по-ефективна държавна политика при битката с него.

Със законопроекта на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се предлага завишаване на размера на глобите за всеки, който влезе или излезе през границата на страната без позволение на надлежните органи на властта или въпреки с позволение, само че не през избраните за това места. Сега наказването е отнемане от независимост до пет години и санкция от 100 до триста лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР