Да бъдат закупени детски линейки за всички областни градове у

...
Да бъдат закупени детски линейки за всички областни градове у
Коментари Харесай

От организацията за детски линейки отново настояват да има по една във всеки областен град

Да бъдат закупени детски коли за спешна помощ за всички регионални градове у нас. За това и за следващ път настоя създателят на идеята " Детски коли за спешна помощ в този момент " Дончо Златев в писмо до следващия здравен министър Христо Хинков.

В началото на позицията се напомнят и акцентират компликациите, през които е минала идеята от стартирането си през 2019 година Именно тогава е изпратено писмо до тогавашния министър председател Бойко Борисов, който от своя страна служебно я разпредели на здравния министър. Според Дончо Златев, отговори на тогавашните министри Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов " че нямало потребност от сходни коли за спешна помощ, тъй като и старите правили същата работа " могат да се дефинират като " тотално недоумение на философията на една сходна профилирана кола за спешна помощ ", която може да изиграе основна роля за физическо и психическо здраве на едно дете.

През 2022 година най-сетне каузата получава положително мнение в Министерство на здравеопазването от министър проф. Асена Сербезова и нейния екип. След среща с специалисти, Министерство на здравеопазването се ангажира да предприеме стъпки в посока основаване на пътна карта и осъществяване на идеята. " За страдание, никакви стъпки не бяха направени, тъй като животът на тогавашното държавно управление свърши след избор на съмнение " , отбелязва Златев.

Искрено имам вяра и се надявам, че ще обърнете внимание на молбата ни, която събираше прахуляк в някое чекмедже на Министерство на здравеопазването прекомерно дълго, показват от " Детски коли за спешна помощ в този момент " и допълват, че през това време цената на една кола за спешна помощ се усилва.

Около 5.5 милиона лв. са нужни, с цел да се подсигури най-малко по една детска кола за спешна помощ за всички регионални градове, съгласно Дончо Златев. Същевременно над 6000 български деца се раждат недоносени годишно, което е към 10% от общия брой на родените деца у нас, при спад до 4% в Европа.

Стойността на сходен вид профилирана детска кола за спешна помощ варира от към 150 000 лева до 200 000 лева, показва създателят на " Детски коли за спешна помощ в този момент ". Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, инсталиран на профилирана самоносеща се носилка. Кувьозът има вграден мониторинг на кислородната централизация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока самостоятелност на апарата. В особено помещение на кувьоза е конфигурирана портативна кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предопределение, посредством който може или да се подава сбит О2 към транспортен респиратор или да се реализира кислородна терапия с пригодим поток посредством непосредствено администриране на О2 в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предопределена за педиатрични пациенти и е окомплектована с удобен санитарен матрак и защитни колани. За подкрепяне на операциите, носилките се фиксират върху механична основа, с опция за надзор на позицията в три направления. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и разрешава единствено за минута колата за спешна помощ да се модифицира от неонатална в педиатрична кола за спешна помощ, както и назад. С цел обезпечаване на опция за осъществяване на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, колата за спешна помощ е оборудвана и със актуален микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни.

Към здравното съоръжение са включени и други съществени животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и съоръжение, като дефибрилатор с плъгини за деца и бебета, пациентски екран, помощна носилка за ръчно превозване, мобилен стол за пациенти в седящо състояние, вакуумна апаратура, стационарна и мобилна кислородни системи.
 Граждани започват петиция за закупуване на детски коли за спешна помощ
Граждани започват петиция за закупуване на детски коли за спешна помощ

Настояват да бъдат купени 27 автомобила - по един за всяка област на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР