Да бъдат въведени нови два вида платежни услуги, предвижда приетият

...
Да бъдат въведени нови два вида платежни услуги, предвижда приетият
Коментари Харесай

Въвеждат се нови два вида платежни услуги

Да бъдат въведени нови два типа платежни услуги, планува признатият на първо четене от Народното събрание Закон за платежните услуги и платежните системи. Това са услуги по иницииране на заплащане и услуги по даване на информация за сметка,

Промените постановат надлежно и въвеждане на нов тип снабдители на платежни услуги - снабдител на услуги по даване на информация за сметка, като за него се планува регистрационен режим, и снабдител на услуги по иницииране на заплащане, за който се изисква лицензиране като платежна институция.

С проектозакона се вкарват условия към процедурите за наблюдаване, обработка и следене на обвързваните със сигурността произшествия и тъжби на клиенти, осигуряващи и механизъм на докладване на произшествия, процедурите за записване, наблюдаване, следене и ограничение на достъпа до чувствителни данни за заплащанията.

Сред ограниченията за обезпечаване на непрекъсваемост на активността са ефикасните проекти за изключителни обстановки и процедури за постоянни проби и обзор на адекватността и успеваемостта на тези проекти.

Създадена е уредба за докладване на произшествия, според която снабдител на платежни услуги, лицензиран от Българска народна банка, при зародил важен операционен или обвързван със сигурността случай уведомява неотложно Централната банка. Когато случаят визира или може да засегне финансовите ползи на ползвателите на платежни услуги, доставчикът е длъжен да ги уведоми неотложно в т.ч и за всички ограничения, които подхваща.

Предлага се увеличение и прецизиране размера на санкциите и имуществените наказания при осъществени нарушавания на закона и на подзаконовите актове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР