Да бъдат създадени Горски училища, в които децата на България

...
Да бъдат създадени Горски училища, в които децата на България
Коментари Харесай

ОТ ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Децата учат за опазването на природата в Горски училища

Да бъдат основани Горски учебни заведения, в които децата на България да учат по какъв начин да опазват и съхраняват красивата ни природа. По специфична стратегия те всеки месец ще се образоват в отбрана на горите. Предложението направи шефът на Югозападното държавно предприятие-Благоевград – инж. Дамян Дамянов, по време на първата полемика на вестник „ Стандарт ", Министерството на земеделието, храните и горите и ЮЗДП – „ Превенция и запазване на околната среда ". На форума в четвъртък в зала 101 на община Благоевград участваха регионалните шефове на Перник и Благоевград – Ирена Соколова и Бисер Михайлов, старши комисар Асен Игнатов – зам.-директор на Групово дело ПБЗН, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по горите – Григор Гогов, ръководителят на КРИБ-Перник – Георги Милев, представители на локалната власт, на пожарната и полицията, на бизнеса и на неправителствения бранш. Дискусията откри основният редактор на в. „ Стандарт " – Славка Бозукова, а зам.-кметът на община Благоевград – Емилия Тунева, поздрави участниците и от името на кмета доктор Атанас Камбитов.

Всички присъстващи поддържаха предлагането на Дамянов да се насочат интензивно погледите към децата на България, с цел да знаят те какъв брой скъпа е околната среда и по какъв начин би трябвало да я опазват. „ Активно би трябвало да стартираме работа с децата - Горски учебни заведения, стратегии всеки месец, с цел да ги ангажираме с тази значима задача. Защото в този момент децата множеството време са с компютри и телефони, а по този начин се отдалечават от действителността. Необходимо е да са осведомени освен с хубостите на България, само че и с тяхното запазване, което е главен проблем ", сподели още инж. Дамянов.

Кметът на благоевградското село Зелен дол и зам.-председател на Асоциацията за развиване на българското село - Ангел Младенов, бе безапелационен, че е нужно елементарните хора да са съпричастни към опазването на горите. „ За да има предварителна защита, би трябвало да стартираме от нас, управниците. Нека бъде наложително всички кметове да преминат специфичен курс по гасене на пожари. Те пък да обучат 5-6 души във всяка обитаемо място. Защото можем да сме от изгода на пожарникарите, знаем по какъв начин да се стигне най-бързо до огнището на пожара, имаме в нашето кметство тупалки, пръскачки, кирки и лопати ", сподели Младенов. Дамян Дамянов се ангажира този въпрос да се сложи за разискване и да се търси бързо решение дружно с регионалните служби на пожарната. „ Този необятен формат на полемиката ни разрешава да отчетем и нашите пропуски. Ще се опитаме да помогнем и за оборудването на противопожарни табла в селата. Благодаря на всички, че се отзовахте. При нас се концентрират голям брой проблеми - на бизнеса по обезпечаване на нужните количества дървесина, на популацията – за дърва за огрев, за опазването на горските територии, на пътната мрежа, на дивечовия запас, на вложенията ", показа шефът на ЮЗДП.

Той призна, че има и спорове сред разнообразни гледни точки – за едни природата е място за разходки, за други е място за първични материали. Директорът похвали всички, които гасят горски пожари, тъй като те са камшик за гората. Въпреки предварителната защита и организацията всяка година има по един тежък пожар като този предишния август над Симитли и Кресна, който засегна и унищожи 13 000 декара горски масиви. ЮЗДП ускорява ограниченията в тази посока, има 26 противопожарни автомобила, скоро ще има още 6, 2 булдозера, 13 багера. Построени са девет противопожарни кули за видеонаблюдение. Ще продължи да се влага и във възобновяване на българските гори и в решаването на казуса със съхненето на горите. Кулите дават действителна пожарна конюнктура. Но те известяват, а не потушават пожарите. Екипите на ЮЗДП са на мястото на пожара до 30-40 минути, времето зависи от терена.

Предприятието работи по план на европейската стратегия „ Лайф плюс ". Основната активност е производството на контейнерни фиданки от 50 дървесни типове - окосмен дъб, дървовидна хвойна, черна елша, черен бор, клек, явен и други. С тях ще бъде осъществено залесяване в предпочитани горски местообитания в предпазените зони. За производството на контейнерни фиданки в горски разсадник „ Локорско ", в региона на ДГС-София, ще бъде доставена и инсталирана автоматизирана поточна линия. Ще се вземе една машина за контейнерни фиданки, построява се система за оранжерийно и по-късно естествено развъждане. Това дава опция да се отглеждат до 2 милиона контейнерни фиданки. По този метод се подсигурява понижаване на разхода при залесяването, облекчение на тежкия физически труда и над 95% гаранция за прихващане. Разчетът е доникъде на лятото да завърши стадият от монтаж и произвеждане на фиданки. „ Искам да благодаря на Неправителствени организации, които са нужен коректив на всички наши дейности. Приканвам всички институции, ведомства и жители да подават сигнали за нарушавания, с цел да можем да опазим горите. Ньма по какъв начин такава голяма територия да е опазим единствено с напъните на чиновниците ни ", акцентира Дамянов.

„ Взех директно присъединяване в потушаването на големия пожар в Кресна и Симитли, желая да благодаря на всички участници в потушаването на това злополучие – за техния подвиг и техния труд за опазване на човешкия живот и имуществото на хората. Но бе изгубена и опустошена българска гора. Трябва да си вземем поуките, с цел да предотвратим сходни бъдещи бедствия. Нека всички хора да внимават при боравенето с открит огън, тъй като след това лишава години, средства и труд възобновяване на горите ", прикани регионалният шеф на Благоевград – Бисер Михайлов. Колежгата му от Перник - Ирена Соколова, похвали държавното управление и институциите, че към този момент опазването на околната среда е издигнато в фетиш. Важно е да се даде персонален образец на младите, с цел да бъдат дейни и да поставят грижи за българската природа. „ Добра концепция са доброволческтие отряди за гасене на пожари, дано спорадичната грижа се трансформира в ежедневна грижа и предварителна защита ", сподели тя.

Григор Гогов, изпълнителен шеф на ИАГ, акцентира, че пожарите трансформират ландшафта. Има призната петгодишна стратегия за съхраняването на засегнатите територии, дйства и Оперативен щаб, който управлява съхненето в горите. „ Възобновяване гори, замяна на типове – това е сериозна лесовъдна работа. Дали природата сама ще се оправи, или индивидът би трябвало да се намеси е въпрос на обмисляне. Министерството ни има визия за предварителна защита и запазване на горите. Приемат се сега годишните противопожарни проекти. Опазването на българската гора би трябвало да бъде всенародна задача ", безапелационен бе Гогов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР