Да бъдат отменени възможно най-бързо приетите наскоро промени в Закона

...
Да бъдат отменени възможно най-бързо приетите наскоро промени в Закона
Коментари Харесай

Славчо Нейков за поправката ЧЕЗ: Недопустимо е промени в законите да се извършват по повод конкретна сделка


Да бъдат анулирани допустимо най-бързо признатите неотдавна промени в Закона за енергетиката, станали известни като " поправката ЧЕЗ ". Този апел насочи към народните представители специалистът по енергийна политика Славчо Нейков. В изявление за радио " Фокус " той предизвестява, че противоречивата корекция може да аргументи обилни финансови и репутационни вреди на България.

" Това е една доста противоречива законова корекция, която беше призната доста небрежно. Текстът е изпълнен с несъгласия, той е доста неразбираем, неосъществим и не взема решение, а основава проблеми ", разяснява Славчо Нейков. Експертът изясни, че този текст основава опция за правосъдни искания за милиони евро от страна на засегнатите компании. " Поправката в енергийния закон ще ангажира сериозна имуществена отговорност от страна на страната. Той би трябвало да бъде анулиран точно тъй като ангажира финансово България и е причина за основаване на проблеми ", счита Нейков.

Дори депутатите, дали своят вот " поправката ЧЕЗ ", са признали, че тя е неприложима, споделя специалистът. Според него скандалната корекция може да се изясни единствено с политически игри и напън. " В текста няма критерии, периоди на осъществяване, няма разбор за последствията от използването му. Преценката би трябвало да се направи не в Народното събрание, а в Министерския съвет, и то от специалисти, с цел да се подсигурява правомерност. Най-добре е този текст да бъде анулиран, с цел да се пресече опцията за основаване на проблеми. В този си тип той е неосъществим, защото КЕВР не може да го приложи и да се намесва в частно-правни покупко-продажби ", сподели Славчо Нейков пред радио " Фокус ".

Експертът декларира още, че Българска социалистическа партия оказва обществен политически напън върху държавните институции за прекъсване на договорката сред ЧЕЗ и " Инерком ".

Недопустимо е промени в законите да се правят във връзка съответна договорка, счита Нейков, съгласно който казусът с " поправката ЧЕЗ " е точно подобен. Отделно от това поправката е неприложима по договорката ЧЕЗ- " Инерком ", защото тя е подписана при други правни условия, акцентира специалистът. " Не може при всяка по-голяма договорка да се измисля закон, тъй като това отблъсква вложителите, наред с другите проблеми, които основава. Този текст вреди на репутацията на страната, на пазарните правила и се разчита като опит за интервенция на страната в частно-правни връзки. Той би трябвало да бъде анулиран бързо по няколко аргументи: тъй като регулаторът КЕВР не може да извърши вмененото му от законовите ремонти, тъй като основава съществено чувство за неустановеност в бизнеса и тъй като е опасност за капиталовото добро име на България - нещо, което не заслужаваме ", разяснява той.

Според Славчо Нейков и без тези ремонти страната има задоволително механизми, с които изцяло подсигурява енергийната и националната сигурност на страната при смяна в собствеността на енергийните сдружения.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР