Да бъдат облекчени гражданите в отношенията им с “Топлофикация София

...
Да бъдат облекчени гражданите в отношенията им с “Топлофикация София
Коментари Харесай

Столичните общинари обсъждат вариантите за разсрочване на сметките за парно

Да бъдат облекчени жителите в връзките им с “Топлофикация София ” при подписване на съглашения за разсрочено заплащане, оферират ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, дружно с общинските съветници Ваня Тагарева и Прошко Прошков.

Докладът ще бъде прегледан на 21 юли 2022 година на съвещание на СОС, а в претекстовете към предложенията е записано, че в избрани случаи ползвателите могат да разсрочват отговорностите си от 12 до 36 месеца. “Подобна догадка се постанова в избрани случаи, когато дългът е в по-голям размер, а длъжникът е с влошено материално или здравословно състояние, което прави заплащането даже и при разсрочване на 12 месеца непостижимо за лицето.

Нерядко клиенти, които имат сходни отговорности и лимитирани благоприятни условия за заплащане показват предпочитание да погасяват задължението разсрочено, само че за по-дълъг интервал от време, което да разрешава обособяване на съответната сума, поради това, че постоянно месечната сума по съглашението надвишава приемания от него приход ”, изясняват в докладната общинските съветници. А повода е в “условията на актуалната обстановка с растящи цени и компликации за фамилните бюджети, които подлагат на тествания клиентите при заплащането на услугата ”.

За да се избегнат злоупотреби, от СОС вкарват ограничаване за един консуматор на топлинна сила да е с до 2 настоящи съглашения за разсрочване на отговорности.

Общо 4 разновидността за разсрочване на отговорности оферират столичните общински съветници.

При вид 1 се ползва за разсрочване на заплащанията по настоящи и правосъдни вземания според следния погасителен проект -минимум 30% предплатена вноска и до 6 равни следващи месечни вноски. При вид 2 с 12-месечни погасителни вноски е нужна консултация и издадено придружително писмо от Обществени медиатори на “Топлофикация София ” ЕАД за правосъдни и настоящи вземания след показано експертно решение на ТЕЛК или потвърден месечен приход, по-нисък или еднакъв на минималната работна заплата за страната.

При вид 3 с изключение на горните документи, ще се изисква и решение на ТЕЛК на длъжника и потвърден месечен приход на брачен партньор или брачна половинка, низходящ или прогресивен родственик до втора степен, по-нисък или еднакъв на минималната работна заплата за страната, а погасителният проект е от 12 до 36 равни месечни вноски. При болест и при брачен партньор или брачна половинка, както и при болен родственик, с който лицето живее, също ще се изисква ТЕЛК, като това е 4 вид и при него погасителният проект е с 12 до 24 равни месечни вноски.

По информация на “Топлофикация София ” ЕЛД, подписаните съглашения през интервала от 01.01.2021 година до 31.12.2021 година за икономически и битови клиенти общо са: 891 бр. на обща стойност 7 986 143.20 лева, от тях икономически 129 бр. на стойност 6 860 648.76 лева и битови 762 бр. на стойност 3 454 710.68 лева За интервала от 01.01.2022 година до 30.06.2022 година са подписани общо 353 бр. съглашения на обща стойност 1 749 03,00 лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР