Д-р Явор Младенов е пенсиониран лекар, но въпреки 84-годишната си

...
Д-р Явор Младенов е пенсиониран лекар, но въпреки 84-годишната си
Коментари Харесай

Лекар на 84 години продължава да се грижи за пациенти

Д-р Явор Младенов е пенсиониран доктор, само че макар 84-годишната си възраст продължава да се грижи за пациентите си в шуменското село Бяла река. В начинанието като здравна сестра му оказва помощ неговата брачна половинка Василка, с която се срещнали точно в селото.

Лекарят е от родом от Гоцеделчевско, само че откакто приключил медицина в София през 1966 година бил разпределен в село Бяла река.

Разказва, че с идването си обикнал селото и останал 13 години. Тук срещнал брачната половинка си, основали семейство и две дъщери.

Сградата на лечебницата в село Бяла река значително е издигната точно от него. Тези хора, които обичам, не желая да ги напущам, без да има различен сътрудник, който да ме смени, показва доктор Младенов.

Получих премия от Окръжна болница, тъй като имах най-ниска детска смъртност в тогавашния Коларовградски окръг. Дадоха ми 2500 лева и аз взех решение да направя втори етаж на постройката. Имах родилен дом, личен състав, спомня си предишното лекарят.

След като специализирал във великопреславската болница хирургия се преместил да живее в старопрестолния град, а след това отишъл и в най-голямото лечебно заведение в регионалния град.

В шуменската болница се пенсионирал през 1994 година 6 години по-късно обаче решил да възобнови практиката си и погледнал към обичаното си село Бяла река, където станал общопрактикуващ доктор.

" Казах си: млад съм, желая да работя. И отидох там, откъдето започнах ", изяснява решението си лекарят деец.

Хората са привикнали с мен. И до през днешния ден няма някой, с който да сме в несъгласие, споделя доктор Младенов.

Има обаче разлика с времето, което прекарал преди в селото. Тогава имах 3000 пациенти. Сега към този момент са по-малко, към 2000 души са в селото, споделя той.

Въпреки всичко той е безапелационен - с готовност работи за болните. Това е предопределение на всеки доктор, безапелационен е доктор Младенов.

Тези хора, които обичам, не желая да ги напущам, без да има различен сътрудник, който да ме смени, показва доктор Младенов.

Ние сме на първата, на бойната линия. Всички идват първо при нас. Ние слагаме диагнозата и ги пращаме на експерти, споделя той и добавя, че му се е случвало през нощта да става по 7 пъти, с цел да оказва помощ.

Той обаче не мисли се отдръпва.

Тези хора, които обичам, не желая да ги напущам, без да има различен сътрудник, който да ме смени, показва медикът. Д-р Младенов единствено се надява млад доктор да пристигна в селото, с цел да може да му повери грижата за пациентите.

Няма по-отговорна специалност от лекарската, споделя той и дава образец: " Не е елементарно да погледнеш в главата на индивида, какви премеждия и болки има и по какъв начин да му окажеш помощ ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР