Д-р Явор Асьов е роден преди 30 години в София.

...
Д-р Явор Асьов е роден преди 30 години в София.
Коментари Харесай

Ендокринологът д-р Явор Асьов: В лекарската професия идеализмът е задължителен

Д-р Явор Асьов е роден преди 30 години в София. Завършва Медицинския университет със компетентност " Ендокринология и заболявания на обмяната ". През 2016 година е награден като млад откривател в състезанието за млади учени " Young and Energetic Scientists " за най-успешна научна разработка, а през предходната година е издържал сполучливо професионалния изпит за компетентност, провел се за първа година по взаимна самодейност на Европейското сдружение по ендокринология (ECE) и Европейския съюз на медицинските експерти (UEMS). Изпитът е унифициран с този за компетентност в Royal College of Physicians на Обединеното кралство. От 2015 година насам младият доктор е част от изследователския екип на европейския план ePREDICE за предварителна защита на диабета. Д-р Явор Асьов е наследник на известния ортопед-травматолог доцент Сашо Асьов.

Д-р Асьов, за последните 3 години спечелихте влиятелни оценки и се сдобихте с европейска тапия. А към момента сте в Александровска болница в София? Какво стимулира един млад доктор да остане в България вместо да се осъществя в чужбина, където работата му ще бъде заплатена надалеч по-добре? Това идеализъм ли е?

Действително, последните няколко години бяха положителни за мен от кариерна позиция. Когато приключих медицина, аплайвах за докторантура на няколко места в Европа и за актуалната ми позиция. След като мина състезанието в „ Александровска “ и бях причислен, дойдоха няколко утвърждения от чужбина. Доста мислих, само че взех решение да остана. Беше ми дадена цялостна независимост за реализация , която, мисля, мъчно щях да получа в чужбина. Реализацията за мен, обаче, е освен триумфи в кариерата, само че и да имам опцията да церя действително пациенти с действителни здравни проблеми. Дали е идеализъм? Трябва да има по малко идеализъм във всяка специалност, само че в моята е наложителен.

 Експерти: Диабетът се трансформира в зараза Виж още Експерти: Диабетът се трансформира в епидемия
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР