Д-р Янка Такева, председател на СБУ на КНСБ, гостува в

...
Д-р Янка Такева, председател на СБУ на КНСБ, гостува в
Коментари Харесай

Янка Такева: Доволни сме от новите заплати! Водещ на Слави: Е как може да сте доволни?!

Д-р Янка Такева, ръководител на СБУ на КНСБ, гостува в предаването " Студио Хъ " по малкия екран на Слави Трифонов 7/8.

``
реклама

След разискването на новия бюджет през последните два дни и подписването на груповия трудов контракт, тя разяснява обстановката с учителите по този начин:

" На този стадий сме удовлетворени, имаме 17% нарастване на работните заплати, на лекторските часове, на средствата на класните ръководители, които имат доста писмена работа, както и имаме нарастване на РЗ на непедагогическия личен състав с 54 млн лева 360 млн са заделени за учителските заплати. "

" Предишната заплата беше 920 лв., в този момент - 1085. Това е с към 160 лв. разлика, как може да сте удовлетворени? ", отвърна я водещият и сценарист на Слави Тошко Йорданов. 

" Каквото и да приказваме, учителските заплати не са на нивото в Чехия и Полша. РЗ е главният претекст, само че от 2018-та всяка година се усилват младежите, които желаят да стават учители, преди бяха 3%, през днешния ден са към този момент 11% в образованието. Над 683 млн лв. са отпуснати за възстановяване на учебната среда. Започват ремонтите. "

" По време на образователната година - поправки? Защо не се борите за по-голямо нарастване? ", отвърна я още веднъж водещият. 

" Извоювахме предходните години учебни автобусчета. Сега желаеме 20 млн. лв. за тях още. "

" Вие синдикатите си мълчите, а няма естествен родител, който да не застане зад вас. 3 млрд остатък има, а тук единствено 600 млн се отпускат? "  

" Вие помните ли родителите по какъв начин обиждаха българския преподавател по време на стачките? 

Българският преподавател не е за насмешка. Всеки ден извоюваме по нещо. Сега напъните ни са ориентирани към превъзмогване на писарството, което се изисква по закон от учителите. До 22 часа учителят дава отговор на училищен въпроси по електронния дневник, в това би трябвало да ни помогнете ", продължи да отстоява позиции Такева с молба за помощ към медиите. Тя изрази признателност към предавеното и журналистите в България. 

 

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР